Фондация Македония“ организира поклонението на гроба на Гоце Делчев в

...
Фондация Македония“ организира поклонението на гроба на Гоце Делчев в
Коментари Харесай

Гоце Делчев между българи и македонци днес – какво следва?

Фондация " Македония “ провежда поклонението на гроба на Гоце Делчев в Република Северна Македония.  В своя Фейсбук профил тя разгласява по какъв начин ще бъде проведено събитието и приканва най-малко един ден българи и македонци умерено и без полиция да празнуват рождението на великия бунтовник.

В медиите в Македония обаче се питат трансформира ли се в рисково за страната това събитие.

Бившият дипломат на НАТО и посланик Нано Ружин споделя пред " Слободен щемпел “ , че балканските неративи не престават да тормозят този район и съгласно него провокации  от лица от България са действителни и могат да допринесат за вероятно повишение на напрежението и нарушение на публичния ред. Той добавя, че институциите би трябвало да внимават в бъдеще да не се провеждат антидържавни акции от други страни, които се организират от политически празненство и персони. Според него Македония би трябвало да е внимателна, а интелектуалците и жителите – умни и да заобикалят провокациите.

Според Милан Стефановски, който е анализатор по сигурността в Република Северна Македония е повече от ясно, че става дума за проведена активност на структури от България, които са се засилили след приемането на Европейската преговорна рамка. " В последна сметка, както уточни президентът Стево Пендаровски, тези структури към този момент са мобилизирани логистично и финансово, с цел да подкрепят проведеното идване на няколко души в Скопие на 4 февруари, когато честваме рождения ден на Гоце Делчев. Затова е належащо структурите за сигурност да работят превантивно, с цел да не се позволен възможни разтърсвания в сигурността, за които сега безусловно нямаме потребност от тях – споделя Стефановски.

Стефановски акцентира, че честването на рождения ден на Гоце Делчев към момента остава с висок риск за сигурността и по тази причина способените органи не могат и няма да бъдат единствено неми наблюдаващи на протичащото се.

Междувременно Съветът по сигурността на Македония заседава при закрити врата в президентската вила " Водно " три часа. Основна тематика на 18-о съвещание на Съвета беше обстановката със сигурността към честването на 151-годишнината от рождението на революционера Гоце Делчев в Скопие на 4 февруари, за което македонският президент Стево Пендаровски разгласи, че е събитие с висока степен за риск на сигурност.

След съвещанието на Съвета Пендаровски съобщи, че специфичен акцент на съвещанието е върху последното развиване на събитията в връзките с България, като както уточни, мотивът не е единствено злополучното събитие в Охрид. Според Пендаровски шефовете на службите за сигурност са повдигнали тази тематика пред членовете на Съвета и те са съобщили, че се чака проведена група да дойде в Македония за отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев.

За честването на 4 февруари, рождената дата на Гоце Делчев, Министерство на вътрешните работи на Македония се ангажира да предприеме всички ограничения за обезопасяване на събитието, според рекомендациите, оповестени от съвещанието на Съвета по сигурността. Това е решило държавното управление на свое съвещание, добавя " Свободен щемпел “.

В известието на държавното управление се показва, че в делегацията, която от името на държавното управление ще посети църквата " Свети Спас “ в Скопие и ще сервира цветя на гроба на Гоце Делчев, ще бъдат министър-председателят Димитър Ковачевски, вицепремиерът Артан Груби и министрите Оливер Спасовски, Славянка Петровска и БисераКостадиновска Стойчевска.

В отговор на журналистически въпрос дали Джамбазки ще бъде върнат от границата на 4 февруари на помена на Гоце Делчев, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски отговори малко, че на този ден ще се реши какво да се прави.

" Не е добре за политическите връзки както в страната, по този начин и сред съседите. Ние знаем, че постоянно има радикални структури, които заради персонални или други ползи желаят да нарушат този развой на стабилизиране на връзките. От друга страна, не би трябвало да разрешаваме сигурността на нашите жители да бъде застрашена. Правителството разиска тази тематика, пое ангажимент Министерство на вътрешните работи да поеме отговорност за опазването на сигурността и стабилността в съдействие с Националната организация за сигурност “, добави Спасовски.

На своето съвещание държавното управление в Македония отхвърли предлагането на президента Пендаровски да вкара възбрана за влизане в страната на няколко души от България.

Протестите на елементарните жители в Македония против общото честване на рождението на Гоце Делчев не престават.

Днес в обществените мрежи хората се провеждат да не позволен български групи и обособени жители до гроба на Гоце Делчев, написа македонското " 24 Инфо “. Инициативата за нощна стража на гроба на Гоце Делчев се популяризира в цяла Македония, а кумановци приканват за обсада на платения път за Скопие.

В собствен пост във Фейсбук Александър Пандов от ВМРО-ДПМНЕ написа, че чува, че българи се готвят да поднесат цветя на гроба на Гоце Делчев на 4 февруари. " Аз и Патриотичният институт ще сме там още от ранни зори, тъй като Гоце е Македония, а Македония е Гоце! “, написа Пандов и добавя: " Уважавайте Гоце като македонец, роден в Македония и не по различен метод! “

В своя обява в " Свободен щемпел “ Сърджан Иванович написа: " Скъпи българи, заповядайте на гроба на Гоце Делчев, само че ви каним и на Ваташа “. Той напомня, че Гоце Делчев не е единствената фигура, за която българите настояват че е тяхна. " Шпаги се кръстосват и към Кирил и Методий, Климент, Наум, до цар Самуил и Гаврило Радомир през Средновековието, до актуалните революционери и будители. “

Той предлага: " Затова имам предложение, което може да успокои обстановката и да внесе ред в връзките сред двете страни. Ако се чества взаимно, то би трябвало да се прави за всичко, т.е. на всички дати, произлизащи от така наречен споделена история. Така че от рождения ден на Гоце отскочете до Ваташа и дружно положете цветя на гроба на избитите младежи, потърпевши от българския окупатор. Можете да пътувате и до селото. Долгаец и други места, където историците са записали в детайли кланетата и всеобщите убийства на македонци от българите по време на окупациите през двете международни войни. Не е неприятно да се почетат гробовете на Стив Наумов, Кузман Йосифовски Питу, Цветан Димов и всички останали македонски революционери, избити от българските " админи " поради освободителната им активност. Предполагам също, че терминът обща история се отнася тъкмо за тези две окупации, тъй като няма различен интервал в историята, в който македонци и българи да са живели дружно.

Затова, без доста звук, дано дружно и проведено посетим всички " общи " гробища в Македония. Обиколката може да приключи в Музея на Холокоста на македонските евреи в Скопие. Там гостите от София ще имат рядката опция да видят да вземем за пример по какъв начин са изглеждали вагоните на тяхната железница през 1943 година Обещавам, че ще бъде поучително. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР