Фондация "Пчелен кошер" дава уникална възможност за студентите по архитектура

...
Фондация "Пчелен кошер" дава уникална възможност за студентите по архитектура
Коментари Харесай

Студенти проектират център за културен туризъм при потопената църква в Жребчево


Фондация "Пчелен кошер" дава неповторима опция за студентите по архитектура със студентския конкурс, озаглавен "Покровителят", за създаване на център за културен туризъм на територията на потопената черква „ Св. Иван Рилски ” в язовир Жребчево.

Църквата „ Св. Иван Рилски" се намира в най-високата точка на бившето село Запалня, потопено през 1965 година под водите на язовир Жребчево. Високото разположение на църквата предопределя ориста й. След изселването на жителите, никой не се взема решение да унищожи прелестната постройка. Тя се трансформира в знак, известна като потопената черква, и в туристически обект с необикновен интерес за популацията на общината и туристите.

В сегашния миг от църквата са останали външните зидове и една каменна арка от структурата на покрива. Поради обстоятелството, че водите на язовира трансформират равнището си през другите сезони от годината, църквата през пълноводните месеци е потопена до към 3-4 метра или е напълно над водата в месеците, когато равнището на водата спада.

Достъпът до мястото на обекта е по асфалтиран път, на към 2,6 километра южно от пътната връзка с Подбалканския път (I-6), откъдето е и връзката с общинския център град Твърдица. Пътят минава на почти 125 метра североизточно от църквата.

Целта на плана е да се запази и развие капацитетът на „ Потопената черква “ като обект за културен туризъм, както и да се отговори на все по-нарастващия интерес от страна на туристите, като се разкрият в оптималната степен опциите за основаване на обект от национално и интернационално значение. Идеята е да се презентират силата на вярата и безконечните благоприятни условия за живот, творене и развиване без предприемане на разрушителни дейности.
 Студенти проектират център за културен туризъм при потопената черква в Жребчево Студенти проектират център за културен туризъм при потопената черква в Жребчево / БГНЕС
Със своето изключително местонахождение потопената черква „ Св. Иван Рилски “ е знак на вярата и туристическа атракция по едно и също време. Времето и водите на язовира са трансформирали красивата постройка от предишното в монумент на безконечния дух и морал.

Руините имат мощно прочувствено и естетическо влияние във всички интервали от годината, изключително когато водите на язовира я гълтам. Кръстът и иконата над входа на църквата подсказват, че хората пазят жив духа на мястото. Същото влияние има и непокътнатата каменна арка от покрива на постройката. Когато посетителят застане под нея, усеща силата на връзката сред духовното и земното, сред господ и индивида.

С цел вдъхновяване и съпричастност към плана е основана легенда, наречена „ Възкресение “ (Йоан и неговата Вяра). Носейки името на най-великия български светец, Свети Иван Рилски, настойник на българското православие и уважаван от вярващите, църквата философски пази и подарява своята сила.

Студентите, които решат да вземат участие в състезанието, би трябвало да знаят и условията на заданието, а точно: всички пространства и размери да се плануват за по едно и също време посещаване до 250 души.

Трябва да има приемно пространство с вход за гости, надзор на достъпа и изложбени материали; Място за осведомително обслужващо звено – 2 работни места и дребен офис със склад. Бюфет за кафе, питиета и снак. Тоалетни за гости и личен състав.

Около църквата би трябвало да се проектира пространство за проведени събития и неорганизирани визити на обекта, включващo опция за седящи места за най-малко 100 души. Организираните събития могат да включват концерти, фестивали, изложения, публични събития навън и други Основен миг в решението да бъде идея за реализиране на плануваните интензивности през цялата година. Да се предложи решение, съобразено с особеностите на обстановката, като обектът се изолира от водата посредством уместно за задачата оборудване и оползотворяване на пространството.

Да се плануват подобаващи настилки и архитектурно-художествено оформление на пространството и оборудванията. Допустими са решения за създаване на детайли и уреди с осведомителна, презентационна и естетическа функционалност, както и детайли на градинското и парково изкуство.

В плана е допустимо да се плануват само действия по консервацията на потопената черква. В сегашния стадий не се плануват реставрационни действия или построяването на нова постройка за черква. Важно за плана е потопената черква „ Свети Иван Рилски “ да бъде център на композицията, като се резервира оптимално нейното влияние, без значение от равнището на водата в язовира.

Право на присъединяване имат всички записани за образователната 2017/2018 година студенти по архитектура от УАСГ. Няма изискване за годината на обучение/курс, в който е участникът. Участие в екипи е разрешено.

Конкурсът е напълно електронен – всички материали се получават и изпращат по електронен път. Крайният период за изпращане на конкурсните планове е 21 ноември.

За трите най-хубави плана от фондация „ Пчелен кошер ” разбирасе плануват и награди. За първо място тя е в размер на 1000 лв., за второ – 500 лв., а за трето място – 300 лв.. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР