Само за изминалата година са станали близо 1000 тежки катастрофи,

...
Само за изминалата година са станали близо 1000 тежки катастрофи,
Коментари Харесай

Подготовката на шофьорите: Защо много младежи са опасни на пътя?

Само за миналата година са станали близо 1000 тежки произшествия, породени от водачи със стаж под две години. 25% от младите водачи вземат участие в пътни произшествия, а десетки умират зад кормилото.

Безразсъдство и високо самочувствие са качествата, които " натискат " педала на газта на мощни коли, които са ръководени от деца-шофьори. Често те са предизвикани от използването на опиати и алкохол. Но никой не е подготвен за следствията.

" Не е обикновено на един зрелостник, на един младеж, който преди малко е взел брошура да му дадеш опция да кара мощна кола. Това е да заредиш един револвер и да го дадеш в ръцете на малко дете ", разяснява Валентин Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

Съсловни организации упорстват процесът на образование да бъде цифровизиран. Така ще се следи през какви направления е карал курсистът, какви рискове е срещнал по пътя и придобил ли е нужните умения.

" В този отрасъл има сериозен сив бранш. Не се дават 31 часа, които би трябвало да се дават за кормуване. Не се излиза на автомагистрала, не се кара в тъмната част на деня ", уточни Валентин Тодоров.

" Масово сега не се кара по автомагистрали, по скоростни пътища. И по-късно, когато един курсист е карал с инструктора единствено с 40 км/ч, вземе си свидетелството, и се качи на автомагистрала, той в никакъв случай не се е движил с такава скорост ", добави Георги Бързаков – експерт по пътна сигурност.

Субективните фактори, които имат значение на пътя: възпитанието у дома и отговорността на родителите към младите водачи.

" Според мен още от фамилията би трябвало да тръгне това - внимавайте по какъв начин шофирате, вие сте виновни и за другите, и за себе си ", сподели Анна Ризова – водач.

Десетки европейски страни са въвели спомагателни условия за младите водачи. Практики, които могат да бъдат внедрени и в нашето законодателство. Управляващите, обаче все нямат време за това, споделят пътни специалисти. Междувременно десетки младежи умират на пътя.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР