Фондът на фондовете подкрепя стартиращи компании както през инструментите за

...
Фондът на фондовете подкрепя стартиращи компании както през инструментите за
Коментари Харесай

Министър Лорер: Фондът на фондовете подкрепя стартиращи компании с над 300 млн. лв. през различни инструменти


Фондът на фондовете поддържа започващи компании както през инструментите за дялови вложения, по този начин и през дълговите принадлежности по микрокредитиране. Общата стойност на ресурса, предоставян през инструментите за дялови вложения, е 279 млн. лева обществен запас, като е притеглен и частен за още близо 80 млн. лева Ресурсът е със период на реализация до края на 2023 година

Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа, който откри Финала на Националния конкурс „ Най-добър юношески стартъп за 2022 година “, проведен от СУ „ Св. Климент Охридски “ и Фонд на Фондовете, под патронажа на Министерството на нововъведенията и растежа. “Предприемачеството е опция да променим стопанската система си и да дадем път на младежите, с цел да започват сполучлив личен бизнес ”, акцентира Лорер. 37 тима са взели участие в състезанието, като 10 тима са финалисти. Всички те са студенти в български университети и младежи до 29-годишна възраст с новаторски бизнес хрумвания.

Лорер уточни, че една от главните цели на състезанието е да се насърчи точно младежкото предприемачество, както и да се обучат студентите по какъв начин да изготвят бизнес проекти и да показват концепциите си пред вложители. По думите му една от главните задания е да се развият иновационни умения у младежите и да се осведомят за опциите за финансиране на стартъпи.

„ Предприемачеството е пътят, по който младежите могат да основат своето бъдеще. Държавата ще подкрепи всяка добра и смела концепция с всички финансови принадлежности по стратегиите и менторство “, акцентира министърът. Той посочи, че дяловите и квазидяловите принадлежности на Фонда на фондовете обгръщат целия цикъл от развиването на дадена компания. „ Инструментите за дялово финансиране на Фонда са обичаен източник на запас за развиване на нововъведенията в България “, добави Лорер. 

Министърът разгласи още, че към инструментите, ориентирани към компании в ранен стадий на развиване, са планувани акселераторски стратегии, предоставящи стратегическа поддръжка, образование, менторство и мрежа от контакти. „ Фондовете, ориентирани към компании в начална фаза, разполагат още с спомагателен запас за даване на ликвидна поддръжка в отговор на провокациите, подбудени от Covid-19 рецесията “, добави Лорер.

Наградният фонд на състезанието се състои от благоприятни условия за включване в акселераторските стратегии на фонд мениджърите, стаж във ФнФ и фонд мениджърите, поощрителни награди от сътрудниците на състезанието и други, оповестиха от пресцентъра на Министерството на нововъведенията и растежа. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР