Фолклорът вече съвсем официално навлиза в модерния свят и с

...
Фолклорът вече съвсем официално навлиза в модерния свят и с
Коментари Харесай

Мобилна игра учи на български

Фолклорът към този момент напълно публично навлиза в модерния свят и благодарение на нова технология заема своето почетно място в всекидневието на актуалния човек.

С новаторска мобилна игра към този момент можете да учите български национални хора по революционно нов метод, където и да се намирате. Чрез технологията добавена действителност (Augmented reality), вградена в новата безвъзмездна мобилна игра Таратанци (Taratanci), можете да играете български национални хора занимателно, елементарно и гратис, без значение къде се намирате по света. Избирате хоро, насочвате телефона към земята и следвате стъпките, които се появяват по пода върху екрана на телефона. Приложението се поддържа от всяко мобилно устройство с операционна система Android. Налично е в Гугъл Play Store за свободно изтегляне, а ученето и играта на хората също са безвъзмездни.

Създателите на революционното приложение са културната организация " Таратанци ", чиято задача е да съхранява българския фолклор и да го популяризира в съвремието. Дейността им се концентрира в две посоки на фолклора - българските национални танци и българските национални приказки.

През 2014 година е основан способ за обрисуване на българските национални хора̀ посредством графични фигури от техните стъпки. Всяко хоро има достоверна и изцяло неповторима образна форма. До момента по метода над 130 хора. През миналото лято екипът на „ Таратанци " са пропътували над 7000 км из всички етнографски области в страната, работейки с локални танцови дейци, с цел да съберат отпечатъци от стъпките на над 80 български хора̀, с което общата численост на графичните фигури на хора̀, които са цифровизирали и запазили за поколенията, към този момент е 130. Усилено не престават да работят за съхраняването на още повече хора̀ от всички фолклорни области на България, евентуално над 500.

Чрез детската просветителна стратегия " Тинтири-минтири " пък предават мъдростта от предишното в съвремието, като основават просветителни учебни и фамилни планове за деца, основани на сюжетите от български национални приказки. Целта е децата да влизат в функциите на разнообразни герои и, преживявайки случките им, да усвоят значими обществени и прочувствени умения и да стартират да схващат по-добре света и себе си в него.

Фондация " Таратанци " е притежател на Европейската премия за културно завещание " Европа Ностра " 2021 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР