Фокусът ни е върху стимулирането на иновации, базирани на научно-изследователска

...
Фокусът ни е върху стимулирането на иновации, базирани на научно-изследователска
Коментари Харесай

Зам.-министърът на иновациите проф. Ангелов откри изложение за роботи в София

Фокусът ни е върху стимулирането на нововъведения, основани на научно-изследователска активност, сподели заместник-министърът на форума „ България в цифровата епоха: AI, автоматизация и роботика " в София Тех Парк

Цел на Министерството на нововъведенията и растежа е да ребрандира България като място за високотехнологични нововъведения, за предприемачество, за софтуерен трансфер. Роботиката е едно от предпочитаните посоки в България, в Европа и в света, а в годините има резистентен растеж. Това съобщи заместник-министърът на нововъведенията и растежа проф. доктор Георги Ангелов, който откри форума за нововъведения в роботиката и самостоятелните технологии „ Robotics Strategy Forum 2023 - България в цифровата епоха: AI, Автоматизация и роботика " в София Тех Парк.

„ Фокусът ни е върху стимулирането на нововъведения, основани на научно-изследователска активност с висока добавена стойност, за може България да е конкурентна в международен мащаб ", акцентира той.

Относно финансовите принадлежности по линия на МИР проф. доктор Георги Ангелов съобщи, че сега е отворена процедурата за кръгова стопанска система по Плана за възобновяване и резистентност. Тя е с бюджет 180 млн. лева и компаниите могат да аплайват с планове по нея до 3-ти октомври. По мярката се предизвикват действия, свързани с понижаване на отпадъците и ограничение използването на пластмасови произведения.

„ Предстои по линия на Програмата " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " (ПКИП) да се отворят две процедури - за създаване на нововъведения в предприятията и за внедряването им. Първата е с бюджет 127 млн. лв., а втората с 293 млн. лева Идеята е да се разработят нововъведения с приложение в промишлеността ", изясни още проф. Ангелов.

Пред участниците на форума зам.-министърът съобщи, че може да разчитат на поддръжката на Министерството.

Събитието се провежда от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация „ ПАРА " и продължава през целия ден в София Тех парк. В експозоната може да се видят млади български инженери, които демонстрират новости в региона на индустриалната роботика, както и решения за автоматизация. Също по този начин български компании в областта на роботиката, автоматизацията, умното произвеждане и промишлените технологии демонстрират най-новите си роботи и технологии.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР