Фокусът на тол таксуването е изцяло върху тежкотоварния транспорт. Това

...
Фокусът на тол таксуването е изцяло върху тежкотоварния транспорт. Това
Коментари Харесай

АПИ: Фокусът на тол таксуването е изцяло върху тежкотоварния транспорт

Фокусът на тол таксуването е напълно върху тежкотоварния превоз. Това сподели инж. Веселин Давидов, член на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “ в ефира на „ Здравей, България “ по Нова тв.

„ Целта е да се промени актуалният модел за финансиране на пътищата. Както е известно, в сегашния миг над две трети от приходите се образуват от всеобщия консуматор - леките коли. Това е известна неправда и значително погрешен модел “, разяснява инж. Давидов.

По думите му на практика републиканската пътна мрежа се намира в съвсем непрестанен дефицит на средства за качествено и пълноценно поддържане на пътната инфраструктура. Той изясни, че самата система ще бъде създадена на над 16 хиляди км от републиканската пътна мрежа, а самото тол таксуване ще стартира с по-малък обсег, който последователно ще се уголемява.

Според него хубавото при тол таксите, за разлика от винетните е, че ще могат да се употребяват и за ново строителство, а освен за поддържане на пътищата. „ С приходите от тол таксите можем да развиваме пътната мрежа с нови прави “, разяснява инж. Давидов. Той изясни, че би трябвало да се вземе политическо решение дали рейсовете от градския превоз ще заплащат винетни или тол такси.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР