Флора БургасПриморски парк0 коментара за Флора БургасСъбития в обекта:Трио Владигеров20:00/27.08.2018Първият

...
Флора БургасПриморски парк0 коментара за Флора БургасСъбития в обекта:Трио Владигеров20:00/27.08.2018Първият
Коментари Харесай

Жури от световно ниво ще оценява документални филми в Бургас

Флора БургасПриморски парк

0 коментара за Флора Бургас Събития в обекта:Трио Владигеров20:00/27.08.2018Първият интернационален фестивал на документалния исторически филм - DOCK, който ще се организира от 19-22 септември в Бургас, ще посрещне жури от международно равнище. Сред тях са проф. Владимир Игнатовски, който е определен за ръководител на журито, проф. Марин Марчевски, Мартичка Божилова, Зоран Хамович и Торстен Липсток.

Професор Владимир Игнатовски e учител в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов ". Aвтор на проучвания в региона на теорията и историята на театъра, киното и медиите. Сценарист и драматург на документални, игрални филми и телевизионни сериали. Преводач на литература по доктрина и история на киното и театъра.

Марин Марчевски е режисьор на документални филми и дълготраен учител по постановка и началник на режисьорския факултет на Немската кино и телевизионна академия в Берлин, а през последните години професор по постановка и изпълнителен шеф на Международната Филмова Академия в Сараево.

Мартичка Божилова е продуцент на AGITPROP, България от 1999 година Съвместно продуцира с Германия, Франция, Финландия, Швейцария, Италия, Съединени американски щати, Гърция, Кипър, Хърватия, Румъния, ОАЕ, Словакия, Чехия, Полша, Унгария. Нейните авторски филми от висок клас са определени и отличени на фестивали в Кан, Берлин, IDFA, Торонто и доста други, които са предавани по целия свят.  Продуцент на телевизионни сериали за интернационалните мрежи като National Geographic и HBO. Член на Изпълнителния комитет на EDN и ръководител на DokuFest, Prizren. Член на голям брой влиятелни кино фестивали. Ментор в Европейската аудиовизия на женската (EWA) мрежа. Комисар на The Malik Bendjelloul и Фондация Мемориал.

Зоран Хамович е приключил висшето си образования във Филологическия факултет в Белград. Ангажиран е с въпросите на просветителната и медийната политика в Сърбия. 1990 г.  основава едно от най-значимите сръбски издателства " Клио " - известно с бутиковите си издания от региона на историята, антропологията, социологията, историята и теорията на литературата, на кино лентата и изобразителното изкуство, на музиката, което го прави само по рода си в страната. От 2001 до 2013 година е бил специфичен консултант на министъра на културата на република Сърбия.

Торстен Липсток e от Германия. Работи като кинооператор от 1996 година насам. Той е основен оператор на реклами на най-големите марки в света като BMW, Ballantines, Microsoft, Pepsi, Vodafone, Schweppes, Porsche, Nintendo. През 2005 година прави филм със Сандра Бълок. Също по този начин той снима музикални видеоклипове за звезди като Шакира, Еванесънс, Deepest Blue.

Филмите, които ще прави оценка журито и ще се борят за огромната премия, са към този момент селектирани от специфична комисия. След финалистите попадат заглавия от Италия, Русия, Сърбия, Съединени американски щати, Холандия, копродукция сред Естония, Германия и Финландия, Норвегия, България.

Това са филмите: " Walking on water ", режисьор: Дианмарко Дагостино, Италия; " Шесть музыкантов на фоне городе ", режисьор: Татяна Данильонц, Русия, който е притежател на " Грами " и Световната музикална награда; " The Red Soul ", режисьор: Джесика Гортер, Холандия; " Тhe Soviet Hippies ", копродукция сред Естония, Германия и Финландия, режисьор Тере Тоумисту; " Golden Dawn girls " режисьор Хювърд Бустнес, Норвегия; " Червено, прекомерно алено ", режисьор Божина Панайотова, България; " The other side of everything ", режисьор Мила Турайлич, Сърбия, също притежател на влиятелни награди; " Our new president ", режисьор Максим Поздоровкин, Съединени американски щати и още един български филм, режисиран от проф. Владимир Игнатовки " Жертва на пешки ".

Първото издание на фестивала ще бъде в три елементи, които ще се състоят на три места в Бургас. В Експо център " Флора Бургас " ще се организира формалната конкурсна стратегия, в която ще се състезават селектираните заглавия. Специалната стратегия, отдадена на 100 години от края на Първата международна война, ще бъде в Културен център " Морско казино ", а на открита сцена " Охлюва " в три подред вечери ще бъдат излъчени три от най-хубавите филми от международното писмено кино.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР