Физкултурата е по-лесна за онези, които са я практикували преди.

...
Физкултурата е по-лесна за онези, които са я практикували преди.
Коментари Харесай

Тренираният мускул помни силната си форма

Физкултурата е по-лесна за тези, които са я практикували преди. А учени от Норвегия неотдавна знаят и за какво е по този начин.

Оказва се, че мускулите безусловно запомнят упражненото изпитание, даже откакто са оставени да деградират.

Паметта за здравословните напъни се съхранява в ядрата на мускулните кафези. Когато мускулът се напряга, ДНК от тези ядра се популяризират из тъканите. Досега се смяташе, че с атрофирането на мускулите тези ядра се губят, само че това не е по този начин.

Произведените непотребни ядра оцеляват и работят като банки с информация. Тя разрешава бързо постигане на добра форма при започване на нов режим от извършения.

Ръководителят на проучването Кристиан Гундерсен от университета на Осло споделя, че този резултат се дължи на размера на мускулните кафези. Те са прекомерно огромни, по тази причина имат потребност от повече от едно ядро, изготвящо ДНК шаблони за производството на протеини. Оттам и обяснението на друго изобретение - че при упражненията първо нараства броят на клетъчните ядра, едвам след това се демонстрира увеличената мускулна маса и размер.

При опити с мишки " физкултурните " ядра оцелявали три месеца след прекъсването на фитнес-програмата - което за гризачите е надали не половин живот. Мускулите атрофирали, само че за сметка на други кафези.

Откритието допуска, че децата би трябвало интензивно да спортуват от най-ранна възраст и че наложителните часове по физкултура може би ще са измежду най-полезните им просветителни придобивки.

В нова светлина ще би трябвало да се преглежда и допинг контролът. Забранените препарати подтикват основаването на " силови ядра ". Ако се окаже, че тези " противозаконни " помощници са на процедура безконечни, би следвало нарушителите на допинг-нормите да бъдат прогонвани от спорта вечно, а не за година или две.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР