"Фитч рейтингс" понижи от "стабилна" на "отрицателна" кредитната перспектива на

...
"Фитч рейтингс" понижи от "стабилна" на "отрицателна" кредитната перспектива на
Коментари Харесай

Фитч намали кредитната перспектива на САЩ

"Фитч рейтингс " намали от "стабилна " на "отрицателна " кредитната вероятност на Съединени американски щати на 31 юли, само че резервира върховия "ААА " рейтинг на дълготрайния дълг на страната. Анализаторите на рейтинговата организация обосновават решението си с растящия риск Вашингтон да не успее да редуцира набъбващите дефицити в хода на напъните на държавното управление да върне националното стопанство към бърз и мощен напредък. Особено откакто през второто тримесечие то регистрира най-мощния в следвоенната си история спад от 32.9% и след 4.8% понижение на Брутният вътрешен продукт през първите три месеца на годината, което значи, че Америка е в техническа криза.

Американските законодатели гласоподаваха избавителни стопански пакети за над 3 трлн. щ. $, с цел да лимитират провалите от пандемията от COVID-19. А разноските, които сигурно ще продъжат да се натрупат и през идните месеци, постановиха рекордни излъчвания на щатски ДЦК. Тези големи фискални и дългови дефицити "са почнали да ерозират обичайна кредитна мощ на Съединени американски щати ", показват анализаторите на "Фитч ".

Рейтинговата организация предвижда, че американският обществен дълг ще скочи до 130% от Брутният вътрешен продукт през 2021-а. Но признава, че страната е съумяла да реализира рекордно ниски разноски за обслужване на отговорностите, което за следващ път демонстрира "изключителната финансова тъвкавост " на американската администрация.

Щатският Конгрес работи по нов закон за стимулиране на националната стопанска система. Решението се бави поради неизгладените разлики сред демократи и републиканци по основни условия, в това число - по размера на спомагателните компенсации при безработица.

"Фитч " чака законодателите да одобрят тласъци за 1 трлн. щ. $ през август. Но даже с тези държавни интервенции американското стопанство евентуално ще се свие с 5.6% през тази година. Повишава се и заплахата, че "американските управляващи няма да съумеят да консолидират в задоволителна степен обществените финанси, с цел да стабилизират дълга след отминаването на пандемичния потрес ".

Америка е удостоена с върховия "ААА " рейтинг от "Мудис " и с по-ниската "АА+ " кредитна оценка от "Стандард енд Пуърс глоубъл ". Водещата кредитна организация лиши една степен от рейтинга на Съединени американски щати през 2011-а - първият сходен акт в историята, което по това време провокира съществени разправии в Конгреса за тавана на дълга.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР