Фиш Инвест ООД бе сред отличените от Стандарт компании за

...
Фиш Инвест ООД бе сред отличените от Стандарт компании за
Коментари Харесай

Никола Илков: Българският черен хайвер е прочут по света с качество

" Фиш Инвест " ООД бе измежду отличените от " Стандарт " компании за техния сполучлив бизнес по време на форума " Да! На българската храна ". Грамотата на комерсиалния шеф Никола Илков /вляво/ връчи министърът на земеделието Явор Гечев 

 
--> Пъстърва се купува целогодишно, за Никулден шаранът е на респект Консумацията на риба у нас е двойно по-малка от междинната за Европа Инвестиционният небосвод за възвръщане на план за хайвер е към 20 година Винаги предлагам да се търси българското произвеждане, тъй като е най-прясно Скоро есетра ще се продава и в огромните вериги магазини, споделя Никола Илков, търговски шеф на " Фиш Инвест " в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Господин Илков, каква е историята на " Фиш Инвест ", която е измежду най-големите компании в България за произвеждане и преправка на риба?

- Компанията е учредена преди повече от 20 година, като първоначално се е занимавала с развъждането край Монтана на обичайните типове риба - шаран, толстолоб, бял амур. През всичките тези 20 година не сме спирали да се развиваме, като непрекъснато прибавяме нови артикули и усилваме индустриалните си размери. Първата огромна стъпка в развиването на компанията е излизането на интернационалния пазар с реализирането на първия експорт на шаран за Румъния. Това се случи преди повече от 10 година и ни разреши по-бързо израстване и намирането на голям брой нови клиенти отвън страната. През 2012 година реконструкцията и модернизацията на нашето стопанство за пъстърва ни даде късмет да разнообразим асортимента с нов главен артикул, а през 2013 година изградихме и садково стопанство в язовир " Огоста " по европейска стратегия. Това ни разреши да вкараме още нови типове като съветска и сибирска есетра, както и чига. Благодарение на това сега сме измежду водачите по произвеждане на аквакултури - както по типове, по този начин и по размер - освен в България, само че и на Балканите.

- Какъв е пазарът на риба в България? Какво избира българинът и единствено по Никулден ли поставя риба на трапезата си? Имаме ли растеж в потреблението през годините?

- Традиционно българинът обича шарана. Но главният тип риба, който се търси целогодишно, е пъстървата. А към Никулден шаранът си остава на респект. През последните години навлизат вносни риби и те също се търсят, като да вземем за пример сьомгата. България не е измежду водачите по консумация на риба. У нас тя е двойно по-ниска от междинната за Европа. Но през последните години има наклонност това да се трансформира и рибата все по-често да участва на трапезата на българина. Друго значимо е, че напоследък се търси качествена риба и най-вече прясна, а не замразена.

- " Фиш инвест " създава и черен хайвер. Защо решихте да се насочите към производството на артикул, който не е присъщ за България?

- " Фиш Инвест " не е единствената българска компания, която създава черен хайвер. Тази опция дава садковото ни стопанство. Над този план се работи към този момент над 10 година Но позитивните резултати станаха забележими едвам преди 2-3 година, когато започнахме да вадим хайвера. Есетровите риби дават хайвер чак към десетата си година. Но всяка година се залага ново потомство и се вършат огромни вложения, до момента в който най-сетне пристигна моментът, в който излязохме на интернационалния пазар на черен хайвер. В нашия случай това беше преди към 3 година Климатичните условия у нас са доста подобаващи за развъждането на есетрови риби. Променливостта на сезоните и температурите в България се доближават до естествената среда на есетровите риби, които се срещат и в река Дунав. Чистите води, в които се отглеждат рибите, са от голяма значимост за качеството на продукта.

- За българина черният хайвер е огромен деликатес, надали има някакъв значителен пазар за него у нас.

- Определено черният хайвер не е измежду известните артикули на нашата кулинарна просвета. Но това е обикновено. Страните, в които се е наложил черният хайвер, имат вековна просвета за неговата консумация. Но капиталовият небосвод за възвръщане на сходен вид планове е към 20 година, което прави работата по тях извънредно комплицирана.

- Какво съставлява това садково произвеждане, за което споменахте?

- Като инфраструктура това е доста сериозен план, който не става за ден-два и не е просто да се зариби водоемът с есетра. Първо би трябвало да се построи тази инфраструктура - плаващи садки /б. ред. плаващи мрежести съоръжения/, които са в част от язовир " Огоста ". До тях има понтони, по които служащите минават, с цел да хранят рибите. След това се стартира чакането - залагането на риби, хранене, развъждане, до момента в който пристигна моментът, в който те най-сетне дадат хайвер.

- С какво се храни есетрата, с цел да се добие хайвер с високо качество?

- Използва се доста специфичен първокачествен фураж.

- За къде се изнася хайверът?

- Пазарът е много характерен поради високата цена на продукта и лишава много време, до момента в който една компания се наложи на него. Сред най-големите производители в света са Китай и Иран, в Европа са Полша, Италия, Франция. И България. Откакто " Фиш инвест " стартира да създава черен хайвер, сме осъществили продажби в Белгия, Германия, Съединени американски щати, Италия, Франция, Гърция. Имаме голям брой запитвания от Близкия изток и от по-далечни страни в Азия.

- А Русия къде стои, защото обичайно свързваме тази страна с черния хайвер?

- Русия е измежду най-големите консуматори, също и главен производител. Черният хайвер се свързва с Русия поради дългогодишната й традиция в потреблението.

- Какво е качеството на българския черен хайвер, който се конкурира на международния пазар?

- Качеството е доста високо и доста от водачите в дистрибуцията по света се свързват с нас, тъй като желаят да прибавят български черен хайвер към предлагания подбор.

- Защо? Той има характерен усет, по този начин ли?

- Не, не бих споделил, че има характерен усет. Просто българските производители сме потвърдили, че държим на качеството и отглеждаме рибите по верния метод, което способства за качеството на крайния артикул.

- Т.е. България е известна като страна, която създава първокласен черен хайвер?

- Да, по този начин е.

- За да сте на интернационалния пазар, компанията би трябвало да е в крайник с най-новите технологии и машини, а това пък изисква вложения. За какво вършиме инвестиции?

- Нашата компания постоянно се е старала да следи новостите в бранша и постоянно да сме в крайник с тях. Поради това в нашето дружество има най-модерни машини за преправка на риба, което ни оказва помощ и да предлагаме на потребителите свеж артикул с най-високо качество. Сред главните цели на компанията е да продължим да влагаме в оптимизация на производството. Скоро чакаме да стартираме работа по ново пъстървово стопанство в град Монтана, което доста ще усили индустриалните ни размери. Необходими са непрестанни вложения, с цел да улесняваме работата и да сме конкурентноспособни.

- Успявате ли да се справите с неналичието на работна ръка? От този проблем страда всеобщо българският бизнес.

- Ние имаме чиновници, които са от доста години с нас и с помощта на тях реализираме тези резултати. Естествено, на всички места има проблеми, когато би трябвало да се набира нов личен състав. Но с помощта на лоялните ни чиновници, ние се оправяме.

- Какви са проектите ви за развиване през 2023 година?

- В по-краткосрочен проект считаме да усъвършенстваме производството и да прибавим нови артикули, които няма да включват нови типове риба. А в по-дългосрочен проект - черният хайвер е план, който занапред стартира да дава резултати.

- Каква е Вашата рекомендация за избор на риба, когато човек отиде в магазина?

- Винаги предлагам да се търси българското произвеждане, тъй като щом е създадено тук, е най-прясно. Нещо забавно - с изключение на за хайвер, ние произвеждаме и есетра за месо. Нещо, което към момента не се е наложило на българския пазар. Но есетрата е извънредно вкусна риба и имам вяра, че скоро ще стартира да участва на трапезата на българина.

- А от кое място може да се купи такава есетра?

- Предлага се в профилираните риболовен магазини. Надяваме се, че в бъдеще ще я има и в огромните вериги.

- Какво хората от Вашия бизнес желаят от страната, с цел да могат да се развиват още по-успешно на този доста конкурентен пазар?

- Имаме към този момент Стратегическия проект за земеделие. Държавата и бизнесът постоянно би трябвало да работят дружно, с цел да има позитивни резултати. Не да си пречим, а да си оказваме помощ.

- Какво пожелавате на българите за празниците?

- Пожелавам радостни и светли празници, прелестно посрещане на новата година, за която се надявам да бъде доста сполучлива за българския бизнес.

      

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР