Фирмите от туристическия сектор може да кандидатстват с проекти за

...
Фирмите от туристическия сектор може да кандидатстват с проекти за
Коментари Харесай

Министър Пулев: Фирмите от туристическия бранш могат да кандидатстват с проекти за иновации и енергийна ефективност


Фирмите от туристическия бранш може да аплайват с планове за внедряване на нововъведения и обезпечаване на енергийна успеваемост, както и за оборотни средства, сподели през днешния ден във Варна служебният министър на нововъведенията и растежа, който бе измежду гостите на откриването на Дълбокия софтуерен порт в Икономическия университет в града, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че преди минути е отворена процедура по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) с общ бюджет от 30 милиона лв.. С парите компаниите ще имат опция да внедряват решения за осведомителни и информационни технологии и да покачват киберсигурността си.

По ПВУ следва да бъде открита в околните седмици още една процедура, подобаваща за туристическия бранш, добави Пулев. По думите му тя ще е с бюджет от 200 милиона лв.. Парите са за пазаруване на фотоволтаици и съпътстваща инфраструктура.

Фирмите от бранша могат да аплайват и по новоотворената стратегия за конкурентоспособност и нововъведения, сподели още министърът. Едното от направленията, с запас от 550 милиона лв., е за внедряване на нововъведения и високотехнологични решения.

Пулев обърна особено внимание на инструментите, които оферират Българската банка за развиване (ББР) и Фондът на фондовете. Чрез Фонда бизнесът може да кандидатства за оборотни заеми при облекчени условия. Програмата е с предел от 225 милиона лв., добави Пулев. Според него ББР също предлага преференциални заеми. Проблемът е, че лимитът на този инструмент е единствено 20 милиона лв., което е извънредно незадоволително, изясни министърът. И посочи, че сега екипът му работи интензивно за създаването на нови принадлежности, посредством които банката да помогне на бизнеса.

Министрите на нововъведенията и на туризма ще проведат през днешния ден среща с туристическия отрасъл, на която ще разяснят в елементи ограниченията по ПВУ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР