Фирми за професионални домоуправители масово дерат с ремонти менте в

...
Фирми за професионални домоуправители масово дерат с ремонти менте в
Коментари Харесай

Клопка: Частни домоуправители дерат с пари по тази схема

Фирми за професионални домоуправители всеобщо дерат с поправки менте в софийските квартали. Сред най-честите измами са разнообразни решения на несъществуващи проблеми като запушени канали, неработещи лампи и други Сред опарените има етажни собствености в " Надежда ", " Връбница ", " Толстой ", " Люлин ", изгорели с по 1000 лева месечно, написа вестник Телеграф.

Шок

Собственици в столичния квартал " Надежда " изживели цялостен потрес, когато разбрали, че покривът на блока се е разтегнал. " Преди доста години сме правили ремонт и знаем квадратурата. Сега трябваше още веднъж да се оправя и останахме доста сюрпризирани, когато получихме фактура за ремонта с 300 квадрата повече отпреди време ", описаха пострадали от неточния домоуправител. Съседите пресметнали квадратурата, обяснили на неточната компания и получили нова фактура с вярната площ. В различен блок от същия квартал се натъкнали на друга машинация. От компанията им споделили, че би трябвало да се подменят крушките на стълбищното осветяване. Прибрали на хората пари за това, а откакто промяната на лампите завършила, се оказало, че тя въобще не е била осъществена, открили от входа.

Договорка

Много от компаниите за професионален домоуправител имат сделки с снабдители на разнообразни услуги като отпушване на канали да вземем за пример. Целта е да фактурират активност, която на процедура не е нужна, и по този начин да приберат пари.

" Два месеца подред плащахме по 500 лева на посещаване, до момента в който инцидентно разбрахме, че компанията, наета от професионалния домоуправител, в действителност идва на място, стои 20 минути, без да прави нищо, и най-после фактурира отпушване на замърсен канал. Това се случи два следващи месеца – по 500 лева на идване, общо входът е изгорен с 1000 лева ", описаха пострадали. И допълниха, че компанията е желала да ги убеди да сменят тръбите, което действително не е належащо, с цел да прибере в допълнение пари за ремонта. " Случайно една съседка чула по какъв начин от компанията домоуправител споделят на ВиК компанията в какъв брой часа да пристигна и какъв брой време да стои, без да прави нищо. Така разбрахме за измамата. Оттогава не сме имали ВиК проблеми ", описаха от входа.

По същата скица се източват пари от етажните собствености с компании за обработка против вредители. Фирмата домоуправител наема сдружение, което сякаш да напръска против хлебарки и гризачи, само че в действителност единствено прибира пари, без да направи нищо. " Лошото е, че доста от тези измами на процедура нямат доказване ", описаха от квартал " Люлин 3 " в София.

Има сдружения за професионални домоуправители, които оповестяват за недоволни клиенти от техни съперници, само че публична статистика за измами на сходни компании няма, сподели още изследването.

Взимат по 6 лева на апартамент

В момента цените на професионалните домоуправители стартират от 6 лева на апартамент без Данък добавена стойност, което е и измежду най-евтините оферти в София. Има и специфична цена от 4 лева за пенсионери и хора в неравностойно състояние. В услугите, които оферират професионалните домоуправители, влизат още образуване на снегопочистване, обработка против инсекти, както и снимане на покрива с дрон, с цел да се предотвратят течове. Много от компаниите са желани поради атрактивните цени. За съпоставяне в квартал на София като " Връбница " някои етажни собствености дават по 500 лева заплата на комшия, който да поеме ролята на домоуправител. За 8-етажен блок с по 4 жилището на всеки етаж това излиза по 15 лева на възрастен човек от домакинство и 10 лева за дете. За куче таксата е 7 лева Това значи, че 4-членно семейство с 2 деца и куче би трябвало да заплаща по 57 лева всеки месец за вход. Ако се избере професионален домоуправител, цената е доста по-ниска. " Никой обаче не може да подсигурява, че компанията не прави схеми за несъществуващи поправки, с цел да точи в допълнение пари от входа, по тази причина избираме някой от комшиите да се нагърби персонално с тази задача ", разяснява Вяра Георгиева от столичния квартал " Толстой ". " Професионалните домоуправители идват на общото заседание и ти споделят – за това толкоз пари, за това толкоз пари. Никой не ги ревизира и няма по какъв начин да ги ревизира ", допълниха възмутени фамилии от блок в " Надежда ".

Икономи на тезгяха за 850 000 лева

Фирми за професионални икономи сега са на тезгяха за по 850 000 лева Сред офертите е компания за домоуправители, която се предава с 220 000 лева налични, като има да се събират суми за поправки и такси за към 250 000 лева Собственикът на сдружението го продава с офис от 35 квадрата, за който в допълнение би трябвало да се платят 80 000 лева Предприемачът, който продава бизнеса си, е оповестил, че работи сполучливо 10 години, има личен програмен продукт за пресмятане на такси, специфична система за гласоподаване на съседите по време на общите събрания, опция за заплащане онлайн и други Има специфична есемес система за по-лесно уведомяване на живеещите за идни инкасации или други значими вести.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР