Фирми са получили най-малко половин трилион долара финансова помощ от

...
Фирми са получили най-малко половин трилион долара финансова помощ от
Коментари Харесай

Правителството на САЩ отказва да каже на кои компании е дало $500 млрд.

Фирми са получили минимум половин трилион $ финансова помощ от американските данъкоплатци поради епидемията от ковид. Правителството на Съединени американски щати отхвърля да разкрие кои компании са получили парите , написа " Гардиън ".

Липсата на надзор върху утвърдената от американските законодатели Paycheck Protection Program открива благоприятни условия за корист с отпуснатите средства . Медиите и организации не могат да ревизират заплащанията, с цел да е несъмнено, че не са прахосани, не са свързани със корист и не са услуги за политически съдружници.

11 национални медии са подали иск да се дават документите.

Кайли Херинг, създател на организацията Accountable.US, съобщи, че са изпаднали в обстановка, при която частни компании са получили големи суми, а в това време не се знае къде тъкмо са отишли.

Заемите по програмата се опрощават, което значи, че фирмите не би трябвало да ги връщат . Реципиентите би трябвало да употребяват парите за продължение изплащането на заплатите на служащите и разноските за бизнеса като наем и сметки.

Докато Конгресът бързаше да даде икономическа помощ на компаниите, той също обезпечи пари и на компании, които не се нуждаеха от финансова помощ. Повече от 300 компании са получили пари . Сред тях са задлъжнели производители на изкопаеми горива. Най-малко една компания е употребила парите за подкрепяне на богати клиенти, притежатели на частни самолети. Малките бизнеси в това време се оплакват, че срещат проблеми при приемането на достъп до заемите.

Програмата също води и до безпокойствие от спор на ползи . Топ представител на финансовото министерство, който дава отговор за програмата, се е облагодетелствал финансово.

Според специалисти програмата и пропуските показват " шокираща липса на бистрота ".

Програмата на държавното управление за подкрепяне на бизнеса е невиждана. През първите 14 дни на програмата са отпуснати 1,7 милиона заема за повече от 342 милиарда $ , което е повече от отпуснатото през последните 14 година До 30 май тези числа порастват до 4,5 милиона заема за 510 милиарда $.

Властите отхвърлят да дават информацията за заемите на медии и организации за бистрота.

Правителството даде обещание да ревизира заемите над 2 милиона $. Конгресът образува петчленна комисия за надзор на харчовете, само че няма власт да издава призовки.

Като цяло държавното управление похарчи 3 трилиона $ помощ с четири разнообразни пакета . От тази сума 784 милиарда $ са за подкрепяне на американските жители. За бизнеса са отделени: 810 милиарда $ за дребния бизнес, 513 милиарда $ данъчни отстъпки за всички компании и заеми за огромни корпорации в размер на 532 милиарда $.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР