Фирми с по двама-трима работника са управлявали публичен ресурс от

...
Фирми с по двама-трима работника са управлявали публичен ресурс от
Коментари Харесай

Зам.министър на МРРБ: Държавата е принуждавала строителните фирми да работят в сивия сектор

Фирми с по двама-трима служащия са управлявали обществен запас от няколкостотин милиона лв.

„ Държавата е принуждавала строителните компании да работят в сивия бранш. Фирмите са държани на къса верижка до момента в който са функционирали. Плащано е изборно на изпълнителите и се оказва, че не всеки е можел да се домогне до контракт, по който задатъкът е забележителен % от цената на контракта. "

Това разкри заместител - министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Граматиков в изявление за 7/8 тв пред водещия Тошко Йорданов.

По думите му истината е, че в случай че строителните компании са работили „ на ярко " те са щели да банкрутират.

Според заместник-министъра хората на митинга през днешния ден са използвани. Браншът е бил подложен в подвластно състояние още с подписването на договорите с пътно-поддържащите компании, тъй като тези контракти са обвързани с бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура " без този бюджет да е обезпечен от страната. В същото време, в случай че пътните компании не извършват предоставеното по контракт търпят наказания, а при второ несъблюдение той се приключва.

Успоредно с това в пътния отрасъл има един задатък от близо 1,05 милиарда лева, който сега не се употребява по предопределение плюс още 360 млн. лв. за обекти, на които се правят действително строителни действия, стана ясно от думите на заместник-министъра. Като към тези средства се прибавят и дължимите от страната към 940 млн.лв. се оказва, че в сектора има повече пари от това, което им се дължи.

„ Наистина има компании, които не са получили задатъци и в това време има такива с съсредоточен огромен финансов запас ", акцентира заместник-регионалния министър.

„ Затова решението на този проблем би трябвало да е на по-високо равнище, а не под натиска на улицата ", изясни Граматиков и добави, че точно по тази причина екипът на министерството кани на среща притежателите на строителните компании, с цел да се начертаят съответни ограничения и да може да има действителни резултати от договарянията.

Това, което държавното управление предлага като излаз от по този начин основаната обстановка, е договорите, които по този начин или другояче са надвишени, да бъдат прекъснати във връзка с предмета си и по тях да остане опцията да се разпорежда единствено зимното поддържане.
„ В останалата част ние признаваме вземанията на компаниите и с съответни дейности, с всяка от тях, ще се начертае методът, по който ще става издължаването - само по проект, който е в границите на разполагаемия запас ", съобщи още заместник-регионалният министър.

Той категорично уточни, че това, към което се стреми управлението на Министерство на регионалното развитие в този момент, е да осветли нещата и обществото да разбере истината.

„ Целта ни е строителството да се случва по законния метод - с позволения за градеж и с планувани средства против строителство ", безапелационен беше Валентин Граматиков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР