Фирми и паралелен внос осигуриха липсващи лекарстваПроблемът с антибиотиците за

...
Фирми и паралелен внос осигуриха липсващи лекарстваПроблемът с антибиотиците за
Коментари Харесай

Доставени са тестове COVID/грип и тамифлу

Фирми и успореден импорт осигуриха изчезнали медикаменти
Проблемът с антибиотиците за деца остава - няма суспензии по аптеките

Осигурено е и огромно количество аугментин 

Фирми и успореден импорт осигуриха част от изчезналите по аптеките медикаменти, оповестиха пред “Труд news ” фармацевти. Все още обаче казусът с антибиотиците за деца остава, изясни шефът на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов. Той изясни, че след вдигнатия звук са се появили 2-3 типа суспензии, само че множеството продължава да ги няма в аптечната мрежа.

В момента казусът с дефицит на няколко продукта се дължи на нараснала заболеваемост, свръхпоребление, презапасяване и частичните усложнения с доставките през празниците, разясниха от асоциацията за паралелната търговия с медикаменти. Оттам оповестиха, че са обезпечили решение за успореден импорт на вентолин турбохалер и отчасти допълнение на доставките на вентолин солуцио. Вече са импортирани 6 000 опаковки, чакат се още 4 000. Осигурено е и огромно количество аугментин 875/125 мг х 14 таблетки.

Председателят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов ревизира за наличност на изчезналите антибиотици и антивирусни препарати по складовете и заяви, че са има доставени Фоксеро - суспензия и таблетки, три препарата на Medochemie, няколко на Nobel, един на Zentiva.

Костов разяснява, че в това време свършват други лекарства. Проверката му по складовете откри, че са доставени изчезналите хибридни проби за COVID/грип, около неналичието на които се подвигна голям звук. Вече имало и ефикасния препарат против грип А Тамифлу. Няма обаче други антивирусни препарати като ацикловир, валтрекс, валцит, изорекс и други

Технически условия не разрешават осъществяване на предписания
Променят разпоредба за лекарства по НЗОК
Министерството на здравеопазването трансформира Наредба №4 от 4 март 2009 година поради изчезнали медикаменти, които се възстановяват от НЗОК, научи “Труд news ”. Чисто механически параметри основават съществени усложнения за успореден импорт, разясниха търговци на медикаменти.

Те обясниха, че сега разнообразни компании внасят еднакъв лекарствен артикул, само че НЗОК-кодовете са разнообразни. Тези кодове служат само за отчетните цели на здравната каса и за събиране на отстъпките от компаниите. Съгласно Наредба №4 от 4 март 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, кодът на НЗОК е част от рецептата за медикаменти, които се поемат изцяло или отчасти от касата. Този код на процедура лимитира фармацевта, който следва да отпусне само лекарствения артикул, чийто НЗОК-код е вписан в рецептата и не може да отпусне същото лекарство, даже и да го има, в случай че вносителят му е различен.

Очаква се здравното министерство да промени Наредба №4 от 4 март 2009 година като планува въвеждането на ново (допълнително) поле за НЗОК-код на рецептите, което да бъде попълвано от фармацевта при строго открити правила, които да подсигуряват, че замяната на кода по никакъв метод не трансформира назначената терапия и няма нищо общо с генеричното заменяне, защото се отпуска лекарствен артикул със същото комерсиално название, идентичен първокласен и количествен състав във връзка с дейното вещество, лекарствена форма и дозови единици.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР