Фирмата изпълнител на ремонта на жълтите павета в София е

...
Фирмата изпълнител на ремонта на жълтите павета в София е
Коментари Харесай

100 000 лв. глоба за фирмата, извършила ремонта на жълтите павета, потвърди кметът Фандъкова

Фирмата реализатор на ремонта на жълтите павета в София е санкционирана със 100 000 лева по силата на Закона за недвижимото културно завещание. Това заяви столчичният кмет Йорданка Фандъкова пред парламентарната комисия по районна политика.

Столичната община не е платила нито лев от избраните 206 хиляди лв. на компанията, която пренарежда жълтите павета пред постройката на Народното събрание. Фандъкова съобщи още, че на изпълнителя няма да се заплати за некачествената работа, само че е открито софтуерно решение за пренареждане на жълтите павета в този сектор.

Целта е след пренареждането да не се допусне ново разбъркване. Няма риск за загуба на средства по плана финансиран от Оперативна стратегия " Региони в напредък ", бе безапелационна тя.

" Пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание е под 1,5% от общия размер на плана. Проектът продължава да се извършва и сега, той е разграничен на стадии. Зоната, в която се ремонтират жълтите павета, е единствено в пътните платна, това е зоната, в която бяха безобразно пренаредени. Стойността на ремонта е 206 хиляди лева и до този миг освен няма Акт 15, само че не е заплатен нито един лев по обясними аргументи. Разбира се, че изрично не са се справили. По Закона за недвижимо културно завещание изпълнителят е санкциониран със 100 хиляди лева за засегнати жълти павета, която е в действие ".

Фандъкова съобщи, че е поискала специфична експертна интервенция, по тази причина са поканени водещи специалисти.

" В момента се прави тестов сектор на площадката, на която се съхраняват паветата, като професорите от Университета по архитектура са разписали и материалите и температурите, при които да се работи. И, несъмнено, ще чакаме и решението на Националния институт за културното завещание за новата технология, защото те са културна полезност ".

Когато са подготвени, дружно със служебния министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков ще отидат да видят резултата.

Министърът на районното развиване арх. Иван Шишков от своя страна означи, че цената на плана е над 46 милиона лв., като 41 милиона са отпуснати по оперативната стратегия. Срокът за осъществяване е продължен до септември 2023 година Вече са направени две инспекции, които са чисто софтуерни, и каквото и да излезе от тях, то ще бъде в интерес на обществото, сподели той. Шишков дефинира като успешно решението планът да бъде разграничен на стадии.

Заместник-кметът на София Ангел Джоргов съобщи, че явно проблем има, само че са взети задоволително проби, в това число и от самостоятелна лаборатория – както от пътната основа, по този начин и от материалите. Главният проектант на София арх. Здравко Здравков уточни, че в случай че това се беше случило в Германия, нямаше на тази маса да бъдат нито арх. Джоргов, нито столичният кмет, а проектантът и изпълнителят. Регресът на този контракт е 10%, което е незначително за подобен план, счита той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР