Държавният глава Румен Радев разговаря с представители на Съвета на

...
Държавният глава Румен Радев разговаря с представители на Съвета на
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Президентът към ректорите: Като общество трябва да застанем зад вас и да ви подкрепим

Държавният глава Румен Радев беседва с представители на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България във връзка изразеното неодобрение и декларираната подготвеност за митинги в бранша на висшето обучение.

" Отреагирах незабавно на вашето писмо освен, тъй като съм мощно угрижен от процесите във висшето обучение, а и тъй като съм бил във всяко едно от вашите образователни заведения. Запознати сме с вашите петиции и протестна подготвеност.

Според мен не би трябвало да стигаме дотук. Не за друго, само че това не е добър сигнал и на открито, и към нашето общество. Защото партиите, които трансформираха конституцията и сложиха образованието като висша национална полезност, не помниха да трансформират и бюджета.

Подкрепям ви, тъй като в случай че желаеме да се развиваме като съвременна страна, ключът е българската просвета и обучение - няма различен път. Ние като общество би трябвало да застанем зад вас и да ви подкрепим, тъй като работите в сложна среда, конкуренцията е голяма.

През последните години пораства внезапно броят на научните изявления и на цитиранията на нашите учени. Затова би трябвало да има и подобаващи условия. Като общество чакаме още по-голямо качество на българското висше обучение и по-добър артикул и би трябвало да задържаме младежите да учат и да разпростират гения си тук и да дават своя принос за науката тук ", уточни Румен Радев.

Председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова посочи пред президента, че през последните години понижава финансирането на висшите учебни заведения като % от брутния вътрешен артикул. В същото време университетите у нас не са получили нито лев от парите за увеличение на възнагражденията, заложени в последните промени в закона за висшето обучение. Проф. Темелкова посочи, че висшите учебни заведения получават дотациите си освен на база брой студенти, само че и на база коефициент за качество, което поддържат непрестанно.

" Бедният човек се трансформира и в духовно безпаричен. Ние сме задоволително търпеливи като академична общественост - може би най-търпеливите. След дълго обсъждане осъзнахме, че сме изправени пред алтернативата - в случай че удовлетворим желанието на личния си научен състав, това ще ни остави в обстановка на безстопанствени ръководители. Това ни принуди да се възползваме от правата на академичната автономност и да заявим готовността си за протестни дейности ", сподели проф. Миглена Темелкова.

Гледайте онлайн тук или на




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР