Финландската телекомуникационна група Nokia ще съкрати до 14 000 работни

...
Финландската телекомуникационна група Nokia ще съкрати до 14 000 работни
Коментари Харесай

Nokia съкращава 14 хил. работни места

Финландската телекомуникационна група Nokia ще редуцира до 14 000 работни места, с цел да понижи разноските си, предава Reuters.  Компанията подхваща този ход поради по-слабо търсене на последващо потомство 5G съоръжение и спад в продажбите през третото тримесечие с една пета. Групата не чака възобновяване на пазара скоро.

Акциите на компанията паднаха с 5% при започване на търговията.

Тъй като търсенето се забави в страни като Съединените щати, Nokia и съперникът Ericsson се пробваха да компенсират част от слабостта с по-високи продажби в Индия - пазар с невисок марж.

Пазарната обстановка е в действителност предизвикателна и това се потвърждава от обстоятелството, че на нашия най-съществен пазар, който е пазарът в Северна Америка, чистите ни продажби са намалели с 40% през третото тримесечие “, сподели основният изпълнителен шеф Пека Лундмарк в изявление за Reuters.

Nokia се стреми да спести сред 800 млн. евро и 1.2 милиарда евро до 2026 година, когато е крайният период за даване на дълготраен съпоставим проект за действен марж от най-малко 14%. Плановете на компанията са да спести 400 млн. евро през 2024 година и още към 300 млн. евро през 2025 година

За да се случи това, ще би трябвало да понижи чиновниците с сред 72 и 77 хиляди В момента заетите са 86 хиляди, което значи, че работните места ще се редуцират с 16%.

Лундмарк отхвърли да даде повече детайлности, като сподели, че компанията би трябвало първо да се съветва с представители на работодателските организации. Той обаче сподели, че желае да отбрани научноизследователската и развойна активност.

Ericsson, която също уволни хиляди чиновници тази година, съобщи във вторник, че несигурността, засягаща бизнеса й, ще продължи до 2024 година

Nokia, която повтори мненията на Ericsson по отношение на несигурността, обаче сподели, че ще има по-нормално сезонно усъвършенстване в нейния мрежов бизнес през четвъртото тримесечие. Компанията не понижи прогнозата си за цялата година.

Продължаваме да имаме вяра в средносрочния до дълготраен пазар, само че няма да седим и да чакаме и да се молим пазарът да се възвърне скоро “, сподели Лундмарк. „ Просто не знаем по кое време ще се възвърне. “

Лундмарк сподели, че промишлеността би трябвало да влага в по-бързо средночестотно съоръжение, с цел да се оправи с повишаването на трафика на данни.

Само 25% от 5G базовите станции в света отвън Китай сега имат междинна честотна лента “, сподели той.

Средночестотното съоръжение предлага по-високи 5G скорости, само че доста телекомуникационни оператори започнаха внедряването на 5G с нискочестотно съоръжение, което е по-евтино, само че предлага по-ниски скорости.

Съпоставимите чисти продажби за тримесечие са паднали до 4.98 милиарда евро от 6.24 милиарда през предходната година, пропускайки оценка от 5.67 милиарда евро съгласно изследване на LSEG.

Nokia ще премине към по-икономичен корпоративен център, с цел да ускори стратегическия фокус, като в същото време отбрани разноските за научноизследователска и развойна активност и даде повече оперативна автономност на бизнес звената, се споделя в известието.

Има признаци тук и там, че търсенето ще стартира да се покачва още веднъж, само че е прекомерно рано да се назова това широкообхватна наклонност “, сподели Лундмарк.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР