Финландската компания Карготек (Cargotec), глoбaлен лидep в пpeдocтaвянeтo нa виcoĸoтexнoлoгични

...
Финландската компания Карготек (Cargotec), глoбaлен лидep в пpeдocтaвянeтo нa виcoĸoтexнoлoгични
Коментари Харесай

Опазването на климата трябва да е грижа на всеки служител: Как го прави глобалният лидер при виcoĸoтexнoлoгичните ycлyги зa oбpaбoтĸa нa тoвapи

Финландската компания " Карготек " (Cargotec), глoбaлен лидep в пpeдocтaвянeтo нa виcoĸoтexнoлoгични ycлyги и peшeния зa oбpaбoтĸa нa тoвapи, е поела ангажимент за ограничение повишението на световната температура с 1,5 градуса (пo Цeлзий), по отношение на прединдустриалните времена. За да стане това, " Карготек " (която има офис и в София) си е сложила съответни цели. Една от тях, да вземем за пример, е намаляването на излъчванията по цялата верига на доставки с 50% до 2030 година, на база излъчванията от 2019 година.

В тази връзка " Карготек " извършва програмата " Mиcия ĸлимaт " (Міѕѕіоn Сlіmаtе) , която започва през май 2021 година - като част от корпоративната тактика е, да се даде подтик и на дейностите по понижаване на нездравословните излъчвания. Това е стратегия за промяна, която оказва помощ за създаване на компетенциите в организацията във връзка със оправянето с следствията от климатичните промени във всички бизнес посоки на " Карготек " - Hiab, Kalmar и MacGregor.

" Зелени дружно "

е общ план на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните трендове - както в всекидневието на всеки от нас, по този начин и в бизнеса.

Научете повече тук:

Основната цел на програмата е, да поведе компанията към реализиране на нулеви излъчвания в цялата верига на доставки, както и да се укрепи бизнеса в бъдеще. Въпреки че програмата като такава е към края си, самодейностите, които са стартирани по отношение на нея, подсигуряват, че " Карготек " ще е измежду първите в света в своя отрасъл, що се отнася до въглеродна индиферентност и решения, свързани с кръговата стопанска система.

Програмата беше доста сполучлива и в този момент еволюира в използването на бизнес практики в бизнес посоки, които са към този момент естествена и наложителна част от метода, по който се работи в " Карготек " (т.нар. " business as usual " ).

Eднa oт мepĸитe, ĸoитo ĸoмпaниятa вeчe e пpeдпpиeлa зa нaмaлявaнe нa eмиcиитe oт въглepoдeн диoĸcид, e paзpaбoтвaнeтo нa eлeĸтpичecĸи зaдвижвaни пpoдyĸти.

За " Карготек " устойчивите решения са конкурентно преимущество. Ето за какво от 2017 година компанията предлага еко портфолио от артикули, услуги и програмен продукт, които оказват помощ на нейните клиенти да имат по-устойчиви бизнес практики. На базата на извършените оценки по отношение на виталния цикъл на продуктите е открито, че пътят напред би трябвало да води към електрификация на предлаганите артикули.

Добър образец за това е портфолиото на Kalmar , едно от бизнес подразделенията на " Карготек ", където от 2021 година се оферират единствено електрически задвижвани артикули. Това значи, че всички артикули и съоръжение на Kalmar се оферират и в електрифицирана версия.

Hiab , друго бизнес поделение на " Карготек ", също предлага електрифицирани артикули и множеството от обичайното им съоръжение елементарно може да се трансформира в електрифицирана версия и да се употребява от камиони с електрически мотори.

В момента " Карготек " ревизира критериите за еко портфолиото си, с цел да бъдат в сходство таксономията на Европейски Съюз за ориентиране на капитали към устойчиви вложения. Така актуализирано, еко портфолиото на компанията е в сходство с откритите от Европейски Съюз критерии за резистентност.

Опазването на климата би трябвало да е грижа на всеки. Реализацията на концепцията за основаване на неофициална общественост от чиновници, наречена " Климатичнa общественост " (Climate Tribe).

В " Карготек " има над 100 по този начин наречени общности от чиновници. Някои от тях са по-активни, а " Климатична общественост " (Climate Tribe) е една от най-активните. Тези общности са основно за шерване на информация сред другите бизнес подразделенията на компанията, отдели и звена. Така хората от разнообразни сфери на работа в компанията се събират дружно и се опознават.

" Климатичната общественост " е най-голямата такава в компанията, с съвсем 500 членове. Тази общественост всеки месец провежда уебинари на тематики, свързани с климата. Тази есен главното бяха регулациите в Европейски Съюз, като: пакетът Fit for 55, таксономията на Европейски Съюз и стандартите за въглероден диоксид за тежкотоварните транспортни средства. Тези уебинари дават взор и повече изясненост какво тъкмо значат тези комплицирани регулации и какво въздействие имат те върху активността на " Карготек ".

Уебинарите постоянно имат връзка с бизнеса на компанията и тематиките на разискване включват - електрификация, декарбонизация на веригата на доставяне. Обсъжда се и по какъв начин всеки в всекидневието си може да способства за реализиране на климатичните цели на компанията.

Как работата на " Климатичната общественост " повлиява на разбиранията на чиновниците по отношение на опазването на околната среда?

За да разберем това, се обърнахме към Линда Лайтинен , Специалист " Устойчиво развиване " и началник на вътрешната нeфopмaлнa общественост от чиновници, нapeчeнa " Климатична общественост ".
 Снимка 598795
Източник:

Линда Лайтинен, Специалист " Устойчиво развиване "

" Чрез тази общественост градим и компетенциите на нашите чиновници по тези много комплицирани и сложни за схващане тематики по отношение на климата и съм доста горда, че нашите чиновници могат да разискват тези комплицирани тематики. Членовете на общността са постоянно доста дейни ", споделя Линда Лайтинен пред Money.bg. И продължава:

" Един съответен образец за успеваемостта на тази общественост и за ангажираността на чиновниците, е какъв брой постоянно се разисква тематиката в нашия интранет - вътрешната ни платформа за обществена връзка в компанията. Хората интензивно споделят забавни публикации за климатичните промени и за нови " зелени " нововъведения. Ние получаваме и противоположна връзка от нашите чиновници за климатичните начинания, които организираме, и мненията и ангажираността на чиновниците доста се е нараснала.

Видно е, че чиновниците имат страхотни хрумвания за това по какъв начин компанията може още по-качествено да реализира упоритостите си в областта на климата. Креативните хрумвания са доста скъпи за компанията и някои могат да бъдат приложени на процедура. "

Има ли към този момент в " Карготек " така наречен " посланици на климата "? Колко е известна тази концепция и ангажирани ли са хората в компанията с нея?

За да се реализира организационна смяна, са нужни посланици на смяната, в този случай посланици на климатичните хрумвания. В " Карготек " към момента няма публична стратегия за " климатичните посланици ", само че Линда Лайтинен и " Климатична общественост " се пробват да създадат всеки един чиновник " дипломат на климата " в ежедневната им работа, защото да даваш образец е най-хубавият метод за осъществяване на дадена концепция. Линда Лайтинен споделя с наслада за постигнатото по въпросите на климата в София.

" Тук в България да вземем за пример , сътрудниците ми са доста дейни в организирането на екологични начинания. Една от тях беше засаждане на дървета и грижата за гора покрай София, доста сътрудници се причислиха към самодейността. Това не беше първият, няма да е и последният път, в който се провеждат сходни събития, сътрудниците доста се забавляваха, до момента в който вършат положително за природата!

Срещнах се с доброволческа група от сътрудници в София, така наречен Brand Аmbassadors (посланици на работодателската марка), с които обсъждахме излъчванията от потреблението на данни онлайн. След тази полемика една от участничките ми показа, че е изтрила всички ненужни имейли и е разчистила електронната си пощенска кутия. Това е нещо малко и простичко, което всеки може да направи, без значение дали има публична климатична стратегия или не.

Имаме и постоянни награди за така наречен " климатични първенци ", които награждаваме за изключителни заслуги в работата, свързани с климата, както и за тяхната роля като посланици на климата.

Гласуването става посредством нашето климатично изследване измежду сътрудниците. Климатичните ни първенци са доста разнообразни - някои работят в областта на устойчивото развиване, само че доста от тях потвърждават, че даже и да не работят в тази сфера, могат да реализират доста. "
 Финландската
Транспортът генерира ¼ от парниковите газове в Европейски Съюз. А тази компания е намерила ефикасен метод по какъв начин да ги понижи

Какви са " зелените " упоритости на световния водач в даването на високотехнологични услуги и решения за обработка на товари

Как може опазването на околната среда да се " трансферира " съответно в офис среда?

Когато приказваме за работа в региона на устойчивото развиване и околната среда, е доста значимо да се съсредоточим върху това къде можем да реализираме най-вече - от къде идват излъчванията ни и по какъв начин да ги понижим.

В случая на " Карготек ", фокусът е върху веригата на доставки и портфолиото от артикули, тъй като в тези две области излъчванията са най-големи. Във връзка с това, всички от компанията може да стартират да обръщат внимание на държанието си в офиса, както и в свободното си време. Важно е да се реши къде може да се спести и електричество, изключително в актуалната международна енергийна рецесия.

По-голямата част от офис излъчванията идват от потреблението на сила и в този смисъл, понижаване на потреблението е най-хубавото, което може да се направи, счита Специалистът " Устойчиво развиване ". Използването на възобновими източници на сила, когато е допустимо, ще способства доста за понижаване на въглеродния отпечатък на дадена постройка.
 Снимка 600423
Източник:

Основните упоритости на " Карготек " в областта на устойчивото развиване в идващите 1-2 години

" Карготек " ще продължи по пътя за ограничение на световното стопляне до 1,5 °C, ще продължи и с самодейностите за понижаване на излъчванията от въглероден диоксид. В тези области компанията може да има максимален позитивен принос, с цел да се трансформира в водач в света при устойчивото преместване на товари.

" В същото време, би трябвало да се съсредоточим и върху обществените и управнически аспекти на устойчивото развиване ", отбелязва Линда Лайтинен. " За бъдем водач в устойчивото развиване, обвързвано с околната среда, би трябвало да продължаваме и в ежедневната си работа да прилагаме етични, транспарантни, толерантни и безвредни бизнес практики. "

Специалистът " Устойчиво развиване " уточни, че в действителност устойчивото развиване има доста аспекти и с цел да се вземат поради всички, компанията неотдавна е подсилила ръководството в съответните области, които са разпознати като основни. Тези области, с изключение на климата и кръговата стопанска система, включват човешките права и практики за отговорно доставяне (responsible sourcing).

" Въпреки че работата, обвързвана с устойчивото развиване, в никакъв случай не свършва и ще имаме още доста работа в бъдеще, сме доста разчувствани за опциите, които имаме, с цел да повлияем позитивно на обществото и планетата ни ", обобщава Линда Лайтинен.

Визитка :

Линда Лайтинен стартира работа в " Карготек " във Финландия като стажант по " Комуникации и пълномощия " към програмата " Мисия климат " през септември 2021 година Днес към този момент е пълновръстен член на екипа на " Карготек " и заема позицията " Специалист стабилно развиване ". От началото на октомври тази година до края на ноември Линда работи от офиса на " Карготек " в България - Cargotec Business Services - като част от магистърската й стратегия във Финландия.

Линда имаше за цел да разпространява тематиката за устойчивото развиване и климата, задачите на компанията в тази област и измежду българските си сътрудници. 

Завършва магистърска стратегия по Международен мениджмънт към Университета Аалто във Финландия, един от най-елитните механически университети в света. 

С работата си Линда Лайтинен цели да способства и за разпространение на работодателската марка на " Карготек " като виновна компания, която безспорно би била атрактивна за доста младежи, които се интересуват от тематиката за климата.
 Стратегията на най-големите: Как финландската
Компанията, сложила си цел да стане водач в устойчивото преместване на товари

Изпълнението на " Мисия климат "

" " демонстрира положителните образци и значимите препоръки - всичко, което би трябвало да знаем по пътя към по-природосъобразно битие, работа и правене на бизнес. Проектът се реализира с поддръжката на,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР