Финландия ще изпрати нови оръжия за Украйна, заяви днес министър-председателят

...
Финландия ще изпрати нови оръжия за Украйна, заяви днес министър-председателят
Коментари Харесай

Финландия изпраща нова пратка оръжия за Украйна

Финландия ще изпрати нови оръжия за Украйна, съобщи през днешния ден министър-председателят Сана Марин, три седмици откакто скандинавската страна наруши дългогодишната си политика по отношение на доставките на оръжие.

Пратката " включва оръжейна помощ за Украйна ", съобщи Сана Марин пред публицисти в Брюксел, където държавните глави на Европейски Съюз се срещнаха, с цел да обсъдят по-нататъшни наказания против Русия.

" Не разкриваме детайлности, с цел да сме в положение да подсигуряваме, че доставката ще дойде безвредно в Украйна ", сподели Марин и добави: " Трябва да сме подготвени да подкрепим Украйна, до момента в който трае войната. "

Четири дни откакто Русия нахлу в Украйна, Финландия наруши дългогодишния си принцип да не доставя оръжия в зони на военни дейности и разгласи, че ще изпрати противотанкови оръжия, автомати и муниции на Киев.

Няколко страни, измежду които Швеция, Обединеното кралство и Германия, оповестиха тази седмица нови доставки за Украйна след отправените от президента Владимир Зеленски претенции към Европейски Съюз и НАТО да усилят военната си помощ.

Нахлуването на Русия в Украйна провокира паника във Финландия, която е била част от Руската империя повече от 100 години, водила е две войни с Москва през предишния век и има обща сухопътна граница с Русия от 1340 км.

По време на Студената война Финландия беше принудена от Кремъл да остане отвън каквото и да било съдействие със Запада в региона на защитата и от този момент остана военно необвързана, макар че се причисли към Европейския съюз през 1995 година

Според редица неотдавнашни социологически изследвания обаче нападението на Русия над Украйна е нараснало поддръжката на финландската общност за присъединение към НАТО, която за първи път е надвишава 50%. / БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР