Финландия се присъедини днес към НАТО в деня, когато се

...
Финландия се присъедини днес към НАТО в деня, когато се
Коментари Харесай

Финландия се присъедини към НАТО. Москва заяви, че това ще повишава риска от конфликт

Финландия се причисли през днешния ден към НАТО в деня, когато се отбелязва 74-та годишнина от подписването на Вашингтонския контракт. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на външните министри от военнополитическия съюз в Брюксел.
Трудно можем да си представим по-добро отбелязване на тази годишнина, добави той. Вратите на НАТО остават отворени за присъединение на демократични страни, уточни генералният секретар.
Той означи, че войната в Украйна е довела до решението на Швеция и Финландия да пожелаят да станат част от НАТО. По неговите думи съветският президент Владимир Путин е целял да спре разширението на алианса, само че е постигнал тъкмо противоположното. Във Финландия няма да бъдат разполагани войски на НАТО без единодушието на Хелзинки, посочи Столтенберг. 
Столтенберг уточни, че е планувано съвещание на комисията НАТО-Украйна и добави, че съдружниците следва да разработят дълготрайна стратегия за поддръжка и в допълнение доближаване с Киев. Той изрази очакване на срещата на държавните и държавните ръководители на страните от НАТО във Вилнюс през юли да бъдат утвърдени по-високи цели за вложения в отбранителни качества.
От своя страна съветският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи, че присъединението на Финландия към НАТО и дейностите от страна на алианса за повишение на бойната му подготвеност усилват риска от спор, съобщи Ройтерс.
" НАТО възприе комплекс ограничения за повишение на бойната подготвеност на обединените въоръжени сили и ускорява учебно-бойната и разследващата активност край границите на Русия и Беларус. В близко бъдеще следва и Финландия да стане член на алианса ", сподели той на заседание с висшия команден състав на съветските въоръжени сили.
По думите му това основава забележителен риск от разширение на спора в Украйна, само че няма да повлияе на специфичната военна интервенция, показва ТАСС.
Шойгу упрекна НАТО в антируски курс, който съгласно него все по-усилено се следва от алианса, и в тази връзка той означи, че Западът усилва военната помощ за Украйна във тип на бронирана техника и друго въоръжение и обмисля " опцията да даде на Киев оперативно-тактически ракети АТАКМС (ATACMS) с обхват до 300 км ".
На съвещанието с генералите министърът засегна и въпроса за военното съдействие с Беларус. Той заяви, че въоръжените сили на Минск към този момент разполагат с изтребители, способни да носят нуклеарни бойни глави, и че Русия е предоставила на Беларус ракетни комплекси " Искандер ", които също могат да изстрелват както стандартни ракети, по този начин и такива с нуклеарни бойни глави.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР