Финландия подписа днес със САЩ сделка за 9,4 млрд. долара

...
Финландия подписа днес със САЩ сделка за 9,4 млрд. долара
Коментари Харесай

Финландия купува американски изтребители Ф-35

Финландия подписа през днешния ден със Съединени американски щати договорка за 9,4 милиарда $ за покупката на 64 невидими за радарите на съперника изтребители Ф-35, съобщи Ройтерс. По-рано Норвегия беше декларирала, че изтребителите ще влязат в приложимост през 2027 година

В допълнение към самолетите договорът със Съединени американски щати и производителя " Локхийд Мартин " планува съоръжение за поддръжка, аварийни елементи и услуги за образование, заяви финландското министерство за защита в изказване, като добави, че по-късно през тази година ще бъде подписано съглашение за закупуване на муниции " въздух-въздух ".

Финландия, която беше неутрална страна по време на Студената война, е член на Европейски Съюз, само че не и на НАТО, напомня Ройтерс. През последните години тя ускори съдействието си със западния боен съюз и политиката на отбранителните й сили във връзка с материалните средства е цялото ново съоръжение да бъде съвместимо с това на НАТО.

Финландското държавно управление съобщи, че решението за закупуване на американските самолети, оповестено през декември, е част от дълготрайните проекти за усилване защитата на страната, а не в отговор на актуалната борба сред Запада и Русия поради Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР