Финландия няма намерение да разполага ядрени оръжия на своя територия

...
Финландия няма намерение да разполага ядрени оръжия на своя територия
Коментари Харесай

Финландия няма да разполага ядрени оръжия

Финландия няма желание да разполага нуклеарни оръжия на своя територия даже откакто се причисли към НАТО. Това съобщи президентът на страната Саули Ниинистьо, представен от финландската социална телевизия Yle.

Няма признаци, че на Финландия ще бъде препоръчано да одобри нуклеарни оръжия, уточни той на събитие, проведено от Националната асоциация за образование по защита на Финландия.

Относно графика за присъединение на страната му към НАТО президентът съобщи, че ситуацията се е подобрила през последните две седмици, добавяйки, че 28 от 30-те страни членки на Алианса поддържат присъединението на Хелзинки и процедурата ще бъде финализирана " в границите на рационален времеви период ".

Поддържането на разговор с Москва е " почтена цел " за прекъсване на " убийствата " в Източна Европа, акцентира Ниинистьо.

Миналата седмица новият министър председател на Швеция не отрече възможното разполагане на нуклеарни оръжия на територията на страната, откакто тя стане член на НАТО.

На въпрос дали Финландия и Швеция биха приели нуклеарни оръжия на своя територия, финландският министър председател Сана Марин отвърна: " Не би трябвало да слагаме никакви предварителни условия. Решихме, че не желаеме да затваряме никакви порти за бъдещето ".

Във Финландия вносът, производството, притежаването и детонирането на нуклеарни експлозиви са неразрешени със закон.

Скандинавските съседи - Дания и Норвегия, които към този момент членуват в НАТО, са отказали да разрешат на непознати страни да открият непрекъснати военни бази или нуклеарни оръжия на тяхна територия в спокойно време.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР