Финландия и Швеция, чието присъединяване към НАТО на този етап

...
Финландия и Швеция, чието присъединяване към НАТО на този етап
Коментари Харесай

Финландия и Швеция са отказали да екстрадират заподозрени в тероризъм в Турция

Финландия и Швеция, чието присъединение към НАТО на този стадий не е подкрепено от Турция, са отказали да удовлетворят искане на Анкара за екстрадиция на 33 обвинени за присъединяване в активността на групировки, приети за терористични в страната. Това оповестява телевизионният канал TRT.
 
По данни на медията турските управляващи са поискали изгонването на „ терористи от ПКК (Работническа партия на Кюрдистан) и ФЕТО “. Хелзинки и Стокхолм обаче са отхвърлили опцията да ги екстрадират в Анкара.
 
Според TRT Финландия и Швеция са дали отговор негативно на някои от настояванията, до момента в който други са оставили напълно без отговор.
 
Припомня се, че на 13 май президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че към момента не смята за позитивна опцията Финландия и Швеция да се причислят към НАТО, които съгласно него са се трансформирали в „ къща за посетители за терористични организации “, по-специално за членове на неразрешената в Турция ПКК. Ден по-късно турският външен министър Мевлют Чавушоглу упрекна двете страни, че намерено поддържат ПКК, като означи, че болшинството турци се опълчват на приемането на двете страни в НАТО. Официалният представител на турския президент Ибрахим Калън на собствен ред посочи, че Анкара не затваря вратата за присъединение на двете скандинавски страни към Алианса, само че смята за належащо НАТО да вземе поради опасенията за националната й сигурност.
 
Дискусията за присъединението на Финландия към НАТО се засилва при започване на април. Мнозинството от членовете на Народното събрание в Хелзинки се изрекоха в поддръжка на присъединението й към Алианса. В неделя президентът Саули Нийнистьо съобщи, че Финландия ще кандидатства за участие в НАТО. Швеция също обмисля тази опция.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР