Финландия е една от страните с най-висок стандарт в света

...
Финландия е една от страните с най-висок стандарт в света
Коментари Харесай

Само тази малка страна до Русия не се страхува от нея

Финландия е една от страните с най-голям стандарт в света и единствената страна на границата с Русия, която е подготвена за най-лошото.

Финландците най-добре знаят какво значи да си дребен народ на границата на Русия и те се готвят от десетилетия да посрещнат всичко.

„ Във Финландия спим умерено, тъй като сме добре готови. Но всички членки на Европейски Съюз и НАТО също би трябвало да са подготвени за всички вероятни сюжети “.

Това сподели министър председателят Петери Орпо по време на среща в Стокхолм на 19 януари с шведския министър-председател Улф Кристерсон и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Орпо акцентира, че Европа би трябвало да продължи военната си поддръжка за Украйна и също по този начин бързо би трябвало да се вземе решение за пакета за икономическа поддръжка, плануван за Киев. „ Трябва да увеличим и потенциала на европейската отбранителна промишленост и да увеличим производството на муниции през 2024-2029 година “, акцентира той.

Днес Финландия е " най-щастливата страна в света " с едни от най-високите индикатори за витален стандарт и дълготрайност на живота.

Нищо от това финландците не са получили безплатно.

Цената за това благополучие обаче са я платили финландците преди 85 години, когато дават 80 хиляди убити и ранени, но спасяват Хелзинки от нахлуването на Съюз на съветските социалистически републики.

Малката скандинавска страна е принудена да даде редица територии на Москва, само че остава отвъд желязната завеса и след Втората международна война.  

Затова финландците добре знаят, че в историята е записан урок, за който би трябвало постоянно да си подготвен - за всеки случай.

Във Финландия всяка постройка с повърхност от над 1200 кв. метра по закон има спешен заслон.

Под столицата Хелзинки пък се крие голям бункер с размер на няколко стадиона. Обемът му е над 9 милиона кубически метра.

Всъщност бункерите под Хелзинки са над 5500, свързани в обща система.

Общата дължина на тунелите е 293 километра.

Там има стадиони, детски площадки и места за отдих. Но те могат да служат и за бомбоубежища при потребност.

Мрежата от бункери и тунели е разпръсната из целия град. Тя е толкоз огромна, че може да побере към 150 % от цялото население на Хелзинкис - към 1 милион души. 

Там има набор от модерни улеснения, в това число черква, плувен център, хокейна пързалка и ресурси от животоспасяващи хранителни запаси.

Освен басейн има картинг писта.

Градът е кадърен да избави популацията при нуклеарна война за доста месеци напред.

Общо бомбоубежищата във Финландия са над 50 хиляди.

Финландия също по този начин може да се похвали с най-големия артилерийски ресурс в Европа и войска от 240 000 души.

Може би се питате за какво е належащо нещо сходно, само че в случай че уголемите картата на Хелзинки, ще стане явно за какво.

.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР