Финансовото богатство на домакинствата се увеличава с 6.1 млрд. лева

...
Финансовото богатство на домакинствата се увеличава с 6.1 млрд. лева
Коментари Харесай

Богатството на българите расте, а все повече нашенци работят на трудовия пазар в ЕС

Финансовото благосъстояние на семействата се усилва с 6.1 милиарда лв. през 2017 година – най-вече от 2007 година година насам, като доближава 77.2 милиарда лв. в края на миналата година. Това излиза наяве от периодическия отчет „ Лични активи в България: Финансово благосъстояние и пазар на жилища “ за първо тримесечие на 2018 година, направен от Industry Watch.
" Ръстът на заетостта (с 4.4% средногодишно) и на междинната заплата (с 10%) основава 5.1 милиарда лв. спомагателен приход за заетите българи през 2017 година Все повече българи намират реализация на европейския трудов пазар . По този метод емигрантските пари възлизат на 1 милиарда 953 млн. евро през миналата година, нараствайки с 30% за година. Лихвите по депозитите към този момент не са важен източник на финансово благосъстояние , добавяйки 183 млн. лв. към годишните домашен бюджети ", разясняват още от изследователската компания.
Оттам показват, че настройките измежду българските консуматори са преобладаващо оптимистични и това намира израз в осъществените разноски както за краткотрайни, по този начин и за дълготрайни артикули. Българите наподобяват и по-склонни да търсят заемно финансиране за своите покупки . Около една четвърт (24.3%) от спомагателното ползване през миналата година е финансирано посредством потребителски заем. Все още обаче кредитната агресия наподобява умерена в исторически подтекст. За съпоставяне през 2008 година половината нарастване на потреблението на жителите беше финансирано с новополучен потребителски заем.
Става ясно, че жилищното благосъстояние се усилва с 8.1 милиарда евро през 2017 година, главно поради регистрираното покачване на цените на жилищата в страната . Цените на жилищата в страната се усилват общо с 8.2% през 2017 година, или растеж към този момент четвърта поредна година. Според темпа на нарастване на цените през 2017 година България изостава в Европейски Съюз само от Ирландия, Португалия, Словения, Холандия и Чехия, само че е доста пред Румъния.
От Industry Watch означават, че жилищните цени се повишават в 24 от 28 области през 2017 година съгласно данните на Национален статистически институт и консултантската компания. Столицата към този момент концентрира 36.5% от жилищното благосъстояние на българските жители , до момента в който малко над една десета се образува от жилищата в област Варна. В областите Пловдив и Бургас е ситуирано към 9% от „ действителното “ благосъстояние на популацията. Между 2 и 3% от жилищното благосъстояние на българските жители се намира в областите Русе, Благоевград, Велико Търново, Хасково и Плевен. В 18-те области с най-ниска стойност на парцелите е съсредоточено 18.2% от жилищното благосъстояние, или два пъти по-малко от столицата София .
Специалният фокус на отчета се стопира върху " Завръщането " на инфлацията, като излиза наяве, че измерена през показателя на потребителските цени, тя се форсира до над 2% средногодишно в България през 2017 година , откакто беше негативна в интервала 2014-2016 година Потребителската инфлация пък доближава 2.2% приблизително за последните 12 месеца до март 2018 година
Целият отчет на Industry Watch вижте тук
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР