Финансово-технологичният (финтех) сектор в България се радва на все по-сериозен

...
Финансово-технологичният (финтех) сектор в България се радва на все по-сериозен
Коментари Харесай

Финтех компании отчитат голям интерес към услугите в сектора

Финансово-технологичният (финтех) бранш в България се радва на все по-сериозен интерес и отговорността на фирмите да оферират високо качество на услугите и положително потребителско прекарване става все по-голяма. Около това изказване се сплотиха представителите на Paysera, Klear, iuvo, EasyPay и ePay.bg. Фирмите показаха последните трендове във финтех бранша, както и прогноза за бъдещото развиване на финансовите технологии.

Paysera:
-->
Плащанията с иницииране, основани на отвореното банкиране, се усилват с над 30% през първото полугодие на 2023 година, по отношение на същия интервал на предходната година. Това демонстрира отчет на Paysera България за желаните цифрови платежни способи у нас. Плащането с иницииране дава опция на купувачите да заплащат непосредствено от сметката си в банка или цифров портфейл, без нужда от въвеждане на данни от кредитна или дебитна карта. За обсъждания интервал новият платежен способ се подрежда на второ място след банковите карти по брой транзакции, сочи статистиката на компанията.

“Данните са показателни за растящия интерес към новаторските платежни способи и по-бързото адаптиране на потребителите към новостите във финтех бранша. Услугата за иницииране на заплащане има цялостния капацитет да се трансформира в опция на картовите заплащания онлайн, поради високото равнище на сигурност за купувачите и по-добрите условия за търговците. Още повече, с нея бизнесите могат да дават отговор на търсенето на по-разнообразни и надеждни способи за заплащане онлайн ”, разяснява Филип Мутафис, изп. шеф на Paysera България.

По думите му трансформацията на финансовите услуги към този момент е в ход. Макар в България темпът на напредък да е по-нисък по отношение на някои европейски страни, се вижда по какъв начин последователно заплащането с иницииране участва по-често в всекидневието на потребителите. “Остава обаче задачата на бизнеса и институциите за по-активното им информиране и образование по отношение на бъдещето на цифровите заплащания. В тази връзка, ние регулярно предизвикваме диалози с фирмите, които могат и следва да се възползват от новите благоприятни условия, с цел да бъдат конкурентни на пазара ”, разяснява Филип Мутафис.



Klear:

Онлайн търговията се разраства бързо, само че съществуващите решения за финансиране към момента изостават. Те остават скъпоструващи (23% приблизително ГПР) и употребяват остарели технологии. „ Klear навлиза на този пазар с „ Купи на вноски “ - автоматизирано решение, предоставящо в няколко минути онлайн стокови заеми, които са с 40% по-евтини. “

Потребителските заеми стават все по-скъпи, със средено ГПР от 9% (+1% за една година), а банките към този момент дават най-вече променлива рента. „ Klear застава зад своята обективна кредитна процедура, като една от дребното институции, предлагащи единствено закрепен лихвен % по време на целия период на погашение. “

С внезапното повишаване на инфлацията, до момента в който банките не дават повече лихви по депозитите, хората пренасочват спестяванията си към вложения. „ Klear стана очевидец на +40% растеж в P2P вложенията през първата половина на 2023 година, с помощта на хората, които желаят да получат повече от спестяванията си. “

Чрез Klear, първата българска платформа за P2P кредитиране, основана през 2016 година, 2 000 вложители са финансирали 35 млн. лева обективни заеми.

iuvo:

Iuvo стартира своята активност през август 2016 година като първата P2P платформа от Югоизточна Европа и сега е измежду водачите на P2P пазара в Европа. Компанията е част от MFG – 100% българска група компании с сполучливи бизнес модели на седем европейски пазара. През 2020 година iuvo завоюва премията за най-хубава компания в категория „ Финанси “ на Forbes Business Awards в България. През 2023 година iuvo стана „ Финтех компания на годината “ на 9-ите годишни B2B Media Awards с спомагателна премия за „ Успешно развиване на интернационалните пазари с продукта iuvoSAVE “.

За седемте години от своето основаване iuvo доближи до 40 000 вложители, които кумулативно вложиха над €387 милиона и реализираха междинна годишна рентабилност от 9.2%.

Последната година беше изпълнена с провокации на интернационалните фондови пазари, висока инфлация и намаляла действителна рентабилност на хората, както и с изстудяване на капиталовия интерес във финтех бранша. Въпреки това през последната година платформата реализира забележителни резултати:
42%  растеж на изплатените към вложителите лихви;    26%  растеж на потребителите на платформата;     27%  растеж на портфолиото.
В този интервал iuvo показа iuvoSAVE, който към този момент съставлява 15% от портфолиото на компанията. Продуктът дава на вложителите през платформата закрепена годишна рентабилност (5, 6 или 7%) за закрепен интервал (3, 6 или 12 месеца). Предлага се в лв. и евро, като минималната сума за вложение е 100 валутни единици.

Амбициозните проекти на iuvo включват прибавянето на още един атрактивен артикул iuvoHOME, посредством който потребителите ще могат да влагат в ипотечни заеми, качването на още тествани оригинатори към платформата и основаването на елементарно и интуитивно мобилно приложение.

EasyPay & ePay.bg:

„ Нашата цел постоянно е била да сътворяваме услуги, които да са търсени и налични, хората сами да ги разпознават и да желаят да ги употребяват. За страдание, с всички регулации от последните години, даже финтехът секторът може да наподобява закостенял. Но ние сме задоволително самокритични, с цел да се движим напред. “, сподели Георги Маринов – изпълнителен шеф на EasyPay и ePay.bg.

Пример за сходна услуга е платежната EasyPay карта. Тя към този момент се употребява от 200 000 души в страната, тъй като е комфортна и бърза за взимане. Получава се незабавно на каса, а не след три или пет дни. Сметката към нея няма такса за издаване и за месечно обслужване, а първите две тегления на банкомат са безвъзмездни. Освен това, към нея няма комплицирани приложения, а всички придвижвания по картата се наблюдават във Viber. Там потребителите освен на EasyPay карта могат да получават вести и за битовите си сметки.

Компанията възнамерява да пусне и банкомати, които с изключение на всички общоприети услуги като изтегляне и внасяне, ще имат спомагателни функционалности като събиране на инкасо, заплащане на сметки и заплащане в интернет (10-цифрен код).

Представителите на четирите компании се сплотиха към тезата, че има още доста работа в посока информиране и образование на популацията по отношение на цифровите заплащания и техните преимущества.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР