Финансовият недостиг в германските болници се задълбочава и днес в

...
Финансовият недостиг в германските болници се задълбочава и днес в
Коментари Харесай

Спрете измирането на болниците: Протести в Германия

Финансовият дефицит в немските лечебни заведения се задълбочава и през днешния ден в цялата страна има митинги. Здравният министър обаче е срещу даване на спомагателни пари за бранша. Германската асоциация на лечебните заведения свика през днешния ден митинг в Берлин. Демонстрации, изискващи " изцяло компенсиране за инфлацията ", бяха оповестени и на други места. Мотото на митинга е " Спрете измирането на лечебните заведения ".

Инициаторите на демонстрациите оповестиха, че " извънредно нарасналите цени слагат доста лечебни заведения на колене ". Почти няма здравно заведение в страната, което да е в положение да покрива разноските си с генерираните от него доходи, написа АРД.

Повече от 50 банкрутирали лечебни заведения през 2023

" Финансовото положение на лечебните заведения е трагично ", съобщи пред в. " Райнише пост " шефът на борда на Германската асоциация на лечебните заведения Гералд Гас. По думите му от началото на годината 50 здравни заведения са почнали процедури за оповестяване на несъстоятелност. " За разлика от обстановката на свободния пазар, лечебните заведения не могат да приспособяват цените си по отношение на увеличените разноски ", уточни още той, представен от АРД.

Гас разяснява още, че плануваната болнична промяна идва прекомерно късно за клиниките от селските региони. До момента, в който резултатите от промяната стартират да се усещат, здравните заведения от дълго време ще са потънали, предизвести той.

Здравният министър против локалните управляващи

Според немския министър на опазването на здравето Карл Лаутербах болничната промяна ще подсигурява съществуването на по-малките лечебни заведения в селските райони. Плановете плануват смяна на системата за заплащане посредством въвеждането на закрепени цени за разнообразни лекувания. Целта е лечебните заведения да бъдат облекчени от натиска да лекуват от ден на ден и повече случаи. Заради това се планува те да стартират да получават огромна част от средствата си единствено за даването на медицински услуги.

Лаутербах упрекна федералните провинции за финансовите проблеми на лечебните заведения. “Местните управляващи, някои от които в този момент се причисляват към демонстрациите, не са си плащали капиталовите разноски в продължение на 10 години ", съобщи той пред АРД. Според него, в случай че провинциите си бяха плащали разноските в нужния размер, в този момент лечебните заведения щяха да разполагат с задоволително средства.

Здравният министър разяснява и към този момент обещаната федерална помощ от 6 милиарда евро, която се отпуска поради увеличените цени на силата. По думите му до пролетта на идната година ще бъдат изплатени 2,5 милиарда евро от нея. Федералното държавно управление ще форсира посредством законови разпореждания и заплащането на медицинските сестри в лечебните заведения, сподели още той.

Допълнителни обезщетения за инфлацията?

И Германската асоциация на градовете настоя за " незабавни ограничения и бързи средства " за лечебните заведения. Здравните заведения имат потребност от задоволителна отплата за инфлацията и от цялостно финансиране на контрактуваното нарастване на заплащането през 2024 година с към 10%, уточни ръководителят на организацията Маркус Леве.

Карл Лаутербах отхвърли настояванията на лечебните заведения и провинциите за спомагателна финансова инжекция от федералното държавно управление още преди болничната промяна - в това число и поради нужните бюджетни икономии.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Украинските медицински сестри, които в този момент оказват помощ в Германия

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР