Финансовият министър Асен Василев призова здравния министър Христо Христов да

...
Финансовият министър Асен Василев призова здравния министър Христо Христов да
Коментари Харесай

Василев: Казах на Борисов, че ако един министър не може да си осигури подкрепа, подава оставка

Финансовият министър Асен Василев прикани здравния министър Христо Христов да не прави циркове, а да подаде оставка, в случай че не среща поддръжка за политиката, която води.

 

Василев призна пред медиите за диалога си през вчерашния ден с Борисов, за който първи Епицентър. бг писа, и за изразената си позиция по проблема с оставката на здравния министър след абсурда с шефа на " Пирогов ".

" Ако един министър не може да си обезпечи поддръжка за политиките, които организира, е най-добре да си подаде оставката ", били думите на Асен Василев, с които той декларирал персоналната си позиция пред Борисов.

" Правилният метод за всеки един министър е да има безспорна автономия в политиката, която води и хората, които назначава, защото неговият автограф седи зад това. Но, в случай че това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, верният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове ", стимулира се Асен Василев.

Както сноши Епицентър. бг написа, че финансовият министър Асен Василев, обезпокоен от абсурда с уволнението на шефа на “Пирогов ”, се обадил заран на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и му декларирал, че здравният министър Христо Хинков би трябвало да подаде оставка.


“Ние имаме да одобряваме значими закони, да гледаме бюджет, да отхвърляме несъгласие, нищо не постанова този спор ”, били думите на Асен Василев, с които изразил пред Борисов недоволството си от следващото разтягане на връзките сред некоалиционните сътрудници.

" Няма по какъв начин бюджетът на страната да става пленник на без значение кой началник на болница. Моето персонално мнение е, че, в случай че един министър не може да си обезпечи поддръжка за политиката, която организира, най-правилно е да си подаде оставката. Не е моя работа да му я желая ", повнори Асен Василев. Поводът за реакцията му е, че ГЕРБ разгласи, че няма да гласоподава за законопроектите на Министерския съвет, какъвто е бюджетът, таман поради шефа на " Пирогов ".

Финансовият министър направи през днешния ден незабавни совалки в Народното събрание за отпушване на бюджетната процедура. Той беседва с ръководителя на бюджетната комисия Йордан Цонев. По-късно двамата застанаха пред медиите като оповестиха, че бюджетите - и държавния, и на НЗОК и ДОО, ще бъдат признати. 

 

" Разбрахме се новата стратегия за приемането на бюджета да стартира с приемането на към този момент признатите от комисия данъчни закони на следващия ден в зала. След което през идната седмица да се одобри огромният бюджет и останалите данъчни закони, с цел да може преди Коледа да се одобри бюджетът ", изясни Василев.


" Ако не се одобри бюджетът тази година, това значи, че политиката, която аз повеждам, не се приема от партиите, които поддържат държавното управление, и ще си подам оставката ", разгласи Василев.

По същата логичност финансовият министър съобщи изрично, че в случай че здравният министър Христо Хинков не може да убеди министър председателят и партиите в сглобката, че рокадата в " Пирогов " е вярна, би трябвало да си подаде оставката.

 

Министърът на финансите не вижда мотив за митинга на културните дейци. " Бюджетът за просвета е повишен в допълнение по отношение на предходната година, с над 50 млн. лева.  за театралните изкуства и с 28, 5 млн. за музеи читалища и библиотеки. Не виждам защо стачкуват. Ако някой в страната желае 50% нарастване на заплатите при 5% планувана инфлация, няма по какъв начин да се случи ", поряза ги той.     

               

" Г-н Василев доста ясно ви сподели, че в случай че един министър не събира поддръжка от подкрепящото го болшинство, би трябвало да подаде оставка ", сбит бе Йордан Цонев на въпрос направил ли е финансовият министър някакви отстъпки по оферти от него бюджет.

 

" Не сме обсъждали нищо съответно по бюджета и по налозите, тъй като към този момент сме го дискутирали в елементи. Дискутирахме единствено графика и стартирането на процедурата ", съобщи той в края на взаимния брифинг.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР