Финансовият министър Асен Василев обяви, че с ръководството на парламента

...
Финансовият министър Асен Василев обяви, че с ръководството на парламента
Коментари Харесай

Министър Василев: Работим усилено законите, свързани с второто плащане по ПВУ, да бъдат приети до септември

Финансовият министър Асен Василев разгласи, че с управлението на Народното събрание са си сложили цел до края на месец септември всички закони по Националния проект за възобновяване и резистентност /НПВУ/, свързани с второто заплащане , да бъдат признати. По време на конференцията в Министерския съвет стана ясно още, че във връзка с ПВУ кабинетът „ Денков “ е открил съществено закъснение от страна на служебния кабинет, както във връзка с законодателните оферти, по този начин и при ограниченията, които е следвало да бъдат подхванати от изпълнителната власт.

Към момента една огромна част от законите към този момент са признати от Народното събрание. Друга част от тях са признати на първо четене и чакат второ четене. Има и такива, които не са били създадени от служебния кабинет като да вземем за пример измененията в Закона за енергетиката , които към този момент са подготвени и оповестени за публично разискване с концепцията да влязат в Народното събрание началото на септември, уточни Василев. Освен това интензивно се работи за останалите ограничения, които не са законодателни, като срокът за осъществяване още веднъж е краят на септември . Като образец за такива ограничения министър Василев даде отчета на Комисията за енергиен преход , който би трябвало да бъде направен и обществено разискван.

Предстои да бъдат направени и част от възлаганията, които са били забавени, както и да бъдат създадени съответните поръчки. Целта е към края на септември страната ни да е подготвена с по-голямата част от изискванията за второ заплащане , с цел да може държавното управление да изпрати искане и да получи заплащането до края на годината.

Министър Василев акцентира, че няма връзка сред предоговарянето на ПВУ, гласувано с решение на Народното събрание, и второто заплащане.

„ Второто заплащане не съдържа детайли, които би трябвало да бъдат предоговорени. Единствените енергийни детайли, които второто заплащане съдържа, е отчетът на Комисията за енергиен преход. Елементите, които се предоговарят, са от трето заплащане нататък, тъй че ние можем да си осъществим всички задължения по второ заплащане без да нарушим решението на Народното събрание “ , изясни Василев.

Според него страната ще извърши поетите задължения на този стадий, като това не пречи редом да върви предоговарянето, което ще отнеме по-дълъг интервал от края на септември.

Финансовият министър направи и коментар за проблемите, свързани с бюджетирането от страна на служебното държавно управление, които към този момент са решени като е признат съответен бюджет – с 3% недостиг , като са непокътнати и надградени обществени заплащания и не е увеличена данъчната тежест. Той посочи, че новите управления на Националната организация за приходите са имали по-малко от 2 месеца да наваксат заварения в хазната недостиг за 2023 г, като са събрали към 2 милиарда повече доходи . По този метод от недостиг от почти 1,2 милиарда лв. в края на месец май, в този момент хазната е на остатък от 500 млн. лв. .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР