Финансовата грамотност помага на учениците да вземат информирани финансови решения

...
Финансовата грамотност помага на учениците да вземат информирани финансови решения
Коментари Харесай

Как предприемаческият дух може да се възпитава в училище

Финансовата просветеност оказва помощ на учениците да вземат осведомени финансови решения с ясното схващане за дълготрайните резултати, които основават както за личното си богатство, по този начин и за публичното. Финансово грамотният човек употребява финансови принадлежности рационално и ръководи персоналните си финанси дейно. Той може да изследва и намира информация, от която има потребност, и едвам тогава да вземе решение. Но най-важно е, че финансово грамотният възпитаник съумява да осъзнае своята роля в обществото от икономическа панорама точка – по какъв начин неговото ползване или икономисване въздейства на икономическото положение на страната.

Това знание е значимо за образуването на усета за персонална отговорност към личното богатство. Неусвояването на финансовата просветеност би повлияло отрицателно на самооценката и чувството за персонална задоволеност от материалното положение и фамилния статус.

На този декор интернационалното проучване PISA ни дава опция да съпоставим представянето на учениците от България с това на техните връстници по света, да проверим какви познания, умения и пълномощия са придобили младежите на прага на зрелия си живот, и да създадем значими заключения за просветителните системи. А наред с четивната, математическата, природонаучната и световната подготвеност, PISA дава опцията да се оцени и финансовата просветеност на учениците.

Очаквам с неспокойствие да излязат резултатите от PISA за финансовата просветеност на българските възпитаници в края на тази година. Това, което видяхме като резултати през декември обаче, доста ясно ни демонстрира каква е траекторията. Финансовата просветеност е обвързвана с четенето и разбирането на текстове, и с това да прилагаме математически умения в разнообразни житейски обстановки. Така че усъвършенстване и някакъв сериозен прогрес на индикаторите за финансова просветеност най-вероятно няма да има ”, разяснява за Economic.bg финансовият специалист Наталия Тодорова.

По думите ѝ образованието би трябвало да има приобщаваща функционалност, с цел да може да се изравнят разликите сред стопански грамотните фамилии, които могат да приготвят децата си, и другите, които нямат положителни привички и добра финансова просвета, и изобщо не припознават тематиката с финансовата просветеност като значима.

“В България има Национална тактика за финасовата просветеност, а и обществото ни стартира да припознава тематиката като значима. Но натискът не би трябвало да идва единствено от страна на просветителната система, която е обикновено да е по-консервативна – там би трябвало да се пипа с кадифени ръкавици, тъй като не може при всяка оригиналност тя да реагира – това не е стабилно ”, сподели още Тодорова.

Още през декември бизнес организациите излязоха със мнение по какъв начин образованието би трябвало да е ориентирано повече към житейските обстановки, към всичко това, което ще е належащо на учениците в тяхното кариерно развиване. Затова, съгласно Наталия Тодорова, теорията и практиката би трябвало да вървят ръка за ръка.

Редица Неправителствени организации работят с учениците в гимназиален стадий – едни от тях е Junior Achievement, които имат поредност от стратегии, ориентирани към предприемачеството и финансовата просветеност. А и в последните години има и много учебни заведения с предприемачески и бизнес паралелки, което е нещо доста положително ", добави Тодорова.

Тя изясни, че тематиката за финасовата просветеност е извънредно значима, тъй като съгласно прогноза на Национален статистически институт до 2075 година популацията на България ще намалее до 5 млн. души, а на 100 души в дейна възраст ще се падат 69 в подвластни възрасти – под 15 и над 64 години.

“Но в случай че тези 100 души не са стопански дейни, не основават богатства за стопанската система и нямат положителни финансови привички, те ще бъдат подвластни от страната. Затова ми се желае до 2075 година ние да поставим старания това ново потомство, което идва, което ще би трябвало да развива стопанската система и от което ще зависи бизнес климатът в България, да е добре квалифицирано. Така ще имаме повече мислещи, рационални хора, които схващат по какъв начин работи светът и парите, и ще могат съответно да ръководят запаси ”, изясни финансовият специалист.

Наталия Тодорова изясни, че организира редица уроци за финансова просветеност в българските учебни заведения. И до момента в който при по-малките възпитаници тя приказва по-базово – за спестяването, появяването на парите, съществени понятия в стопанската система, които са обяснени по забавен и занимателен метод, то при младежите тематиките към този момент са свързани с финансовите привички, които ще са нужни на учениците, когато излязат от учебно заведение.

Говорим си доста и за предприемачество, което аз по-скоро преглеждам като способността на един младеж да познава стопанската система и обществото, в което живее, да има взор напред, да предвижда какви проблеми ще са наболели и какви решения с добавена стойност той може да даде, а на финала да е печеливш ”, съобщи Тодорова.

По думите ѝ гимназистите задават доста въпроси и е значимо да има кой да отговори на тях по един съответен метод, с цел да може учениците да стартират да мислят сериозно – да са стопански дейни, да развиват кариерния си път, да са качествени участници в обществото, да прозират кое е реалистично и да вършат осведомен избор.

Една от обичаните ми тематики, които разясня в 11. и 12. клас, е “Уроците за пари, които ми се искаше да знаех на 20 ”. Темата е доста откровена – персонално аз на 20 не знаех тези уроци, тъй като въпреки всичко бяха други времена, а тематики като предприемачество, личен бизнес и частна благосъстоятелност, бяха табу. А през днешния ден на младежите всички тематики, свързани с вложенията, спестяванията, по какъв начин работи светът към нас, по какъв начин да основават работещи бизнес хрумвания и така нататък, са им извънредно забавни ”, изясни финансовият специалист.
Ролята на учителите и родителите
Според Наталия Тодорова огромен % от учителите са доста отворени към финансовата просветеност – схващат, че тематиките, свързани с парите, са значими, само че изпитват терзания дали самите те могат да се оправят с обяснението им, по тази причина търсят помощ от външни специалисти. Затова, съгласно нея, преди всичко би трябвало да се работи в посока подготовка и образования за педагозите.

Иновациите, които се случват непрестанно, връхлитат стопанската система, обществената сфера и така нататък доста по-бързо, в сравнение с преди десетилетия. Вече ще е належащо в границите на кариерата си човек да смени не просто няколко работни места, а и специалности – точно поради това един възпитаник би трябвало да може да натрупа разнородни знания, които след това да приложи в разнообразни сфери ”, добави тя.

По думите на Тодорова в България към този момент има построена инфраструктура, която да основава предприемачи – в студентския интервал стартират да действат разнообразни наставнически стратегии от доброволци и хора от бизнеса, работят и разнообразни фондове и акселераторски стратегии, които оказват помощ концепцията да се трансформира в сполучлив бизнес.

“Важен фактор са и родителите – когато фамилията е по-високопоставено чисто стопански и обществено, и откъм обучение, това рефлектира и върху резултатите за четивната, математическата и финансовата просветеност на децата. От друга страна, намира се отпор от родители, които не са готови по въпроса и измежду които битува схващането, че да се приказва за пари е нещо неприятно, тъй като това ще сътвори хора с пресметлив взор ”, сподели още Тодорова.
Конкурсът „ Моята паричка “
И тази година от 18-ти март до 26-ти април ще се проведе инициативата „ Моята паричка “, която предизвиква финансовата просветеност при децата и задължението на фамилиите по тази тематика. В центъра на самодейността е конкурс, който цели да предизвика въображението на децата и тяхното любознание във връзка с тематиката за парите, персоналните финанси и финансовите привички.

Тази година състезанията са два, с две разнообразни задания съгласно възрастта, а онлайн гласоподаване и авторитетно жури ще дефинират спечелилите за огромните награди. За деца от 6 до 12 години (включително) задачата е пресъздаване посредством рисунка на план на лична банкнота.

В състезанието за рисунка се обръщаме по-скоро към родителите и учителите, които в тази възраст са главните престижи за децата и могат сами да подхванат диалога за парите. А с този конкурс ние в действителност им даваме подтик, с който те да приказват за финансовата просветеност и стопанската система ”, съобщи Наталия Тодорова.

За възпитаници от 13 до 16 години (включително) задачата е показване на есе на тематика, обвързвана с финансови привички и предприемачество.

Тук приказваме за нещо по-предизвикателно – обръщаме се съответно към учениците в тази възраст, към техните лични ползи и знания. Идеята ни е да насочим младежите да мислят в посока предприемачество и положителни финансови привички ”, изясни Тодорова.

Участниците могат да изберат да пишат по една от следните три тематики:
„ Най-големият неуспех е да не опиташ. “ (по откъс от Деби Фийлдс, Mrs. Fields Cookies);„ Много хора харчат пари, които не са изкарали, за неща, които не желаят, единствено с цел да впечатлят хора, които не харесват. “ (по откъс от Уил Роджърс);„ Използвай парите си за неща, които могат да се купят с пари. Използвай времето си за неща, които не могат да се купят с пари. “ (по откъс от Харуки Мураками).
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР