Финансова корекция от над 500 000 лв. (257 880 евро),

...
Финансова корекция от над 500 000 лв. (257 880 евро),
Коментари Харесай

Димитровград спечели дело за финансова корекция от над 500 б...

Финансова промяна от над 500 000 лева (257 880 евро), наложена на община Димитровград. Министерство на районното развиване и благоустройството би трябвало да заплати направените по делото разходи от 3251,54 лв., написа още в решението на Темида. То може може да бъде обжалвано с касационна тъжба пред Върховния административен съд в 14-дневен период.

Със сумата от над половин милион лв. по плана ​бе платен мултифункционален колесен екскаватор с съоръжение след извоюван от локалната администрация план. Той бе финансиран по програмата за транснационално съдействие ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Турция 2014-2020.

Финансовата промяна бе наложена след съобщение за подозрение за неправда и съставлява цялостната сума за закупуване на багера и оборудването към него. При инспекцията се оказало, че машината имала разнообразни характерности от в началото утвърдените по плана, а общината не е уведомила навреме ръководещия орган на програмата за новите параметри. Това провокирало налагането на глобата.

По искане на ръководителя на програмата, по делото била назначена правосъдна експертиза, която изрично открила, че макар установените разлики, доставената машина може да извършва в качество и количество същите функционалности и напълно дава отговор на задачите на плана. Вещото лице показва още, че сумата от 257 880 евро с Данък добавена стойност е по-ниска от допустимата по плана, с което няма осъществено нарушаване, като в рамките й са купени даже три спомагателни прикачни хидравлични устройства.

Кметът Иво Димов реагира остро още при налагането на корекцията. Тогава той разяснява, че общината е позволила неточност, че не е уведомила навреме за променените параметри на машината. " Абсурдно е обаче за това да се постанова промяна в размер на цената, на която е закупен багерът с оборудването ", разяснява градоначалникът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР