Финансова глоба за неваксинираните над 60-годишна възраст, които нямат записан

...
Финансова глоба за неваксинираните над 60-годишна възраст, които нямат записан
Коментари Харесай

Задължителна ваксинация за хора над 60 години в Гърция, 100 евро на месец глоба при отказ

Финансова санкция за неимунизираните над 60-годишна възраст, които нямат записан час за първа доза ваксина до 16 януари, е една от ограниченията, оповестени от гръцкия министър председател пред кабинета през днешния ден.

Глобата не подминава и всички български жители, които живеят в Гърция и имат здравен номер АМКА.

Кириакос Мицотакис във встъпителното си изказване разгласи поредност от ограничения за преодоляване на пандемията, след появяването на разновидността Омикрон, само че и с оглед наближаващите празници.

Ваксинацията става наложителна за хората над 60 години. В случай, че неимунизираните не си запишат час до 16 януари 2021 година, ще бъдат санкционирани със 100 евро на месец.

В същото време министър председателят заяви, че предвид на празниците страната пристъпва към още една спомагателна мярка.

От 6 до 12 декември и 3 до 7 януари ще се подсигури безвъзмезден самотест на всеки възрастен, имунизиран или не, за идентифициране на вероятни асимптоматични носители на вируса преди Коледа и „ се следи разпространяването на пандемията по време на празниците “, сподели той. Чрез Гражданска отбрана са обезпечени 20 милиона self-tests за потребностите на учебните заведения.

" От 580 000 неимунизирани на възраст над 60 години, за жалост единствено 60 000 се втурнаха да се имунизират през м. ноември. Повече от заболелите, които се лекуват, са главно тези над 60 години и за жалост доста от тях ги губим. И, както доста пъти сме казвали, това са несправедливи смъртни случаи ", съобщи министър председателят.

И по този начин до 16 януари би трябвало да си запишат час за имунизация всички над 60 годишна възраст. В противоположен случай всеки месец ще се постанова административна санкция от 100 евро, която ще се събира непосредствено от Национална агенция за приходите. И по закон тези пари ще бъдат събрани в специфичен фонд, който ще финансира гръцките лечебни заведения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР