Финансирането на Световната здравна организация (СЗО) привлече внимание заради силните

...
Финансирането на Световната здравна организация (СЗО) привлече внимание заради силните
Коментари Харесай

СЗО - от кой зависи и кой я контролира?

Финансирането на Световната здравна организация ( СЗО ) притегли внимание поради мощните рецензии на американския президент Тръмп и спрените заплащания в Съединени американски щати. Откъде идват средствата на СЗО?
Ролята на Световната здравна организация (СЗО) в битката с пандемията на ковид е спорна – нейната реакция беше прекомерно мудна и прекомерно предубедена към Китай, най-малко съгласно американския президент Доналд Тръмп. Тази рецензия опонира на самодекларираната цел на СЗО , която тя залага в своята над 70-годишна " конституция " - да помогне на всички нации да реализират допустимо най-хубавото здравословно положение, съобщи БГНЕС.
Например, тя подкрепя държавите-членки при основаването на техните здравни системи или им дава техническа помощ при незабавни случаи. Според Федералната организация за политическо обучение насърчаването на здравни проучвания също е една от дилемите на СЗО. За задачата са нужни финансови средства.
Даренията като най-големият източник на средства
Организацията се финансира по два съществени канала: наложителните вноски от 194 страни -членки и доброволните вноски. Размерът на наложителните вноски се основава на равнището на разцвет на държавата-членка и нейното население. Размерът на тези вноски е замразен от 1993 година - с годините делът им в общия бюджет на организацията понижава още повече и в този момент е към една четвърт съгласно техните лични изказвания.
Така СЗО черпи повече от 75% % от средствата от доброволни вноски. Голяма част от тях са предопределени и се насочват в избрани области на активност на организацията. За разлика от наложителните заплащания, тези дарения идват както от държавите-членки, по този начин и от организации - като ваксинния алианс Gavi, Световната банка или Фондация Бил и Мелинда Гейтс като един от най-големите донори.
Съединени американски щати - най-големият индивидуален донор до момента
За интервала 2018-2019 година утвърденият двугодишен бюджет на Световната здравна организация е над 4,4 милиарда $. През този интервал най-големият принос - измерван със сумата от наложителните и доброволни вноски – беше на Съединени американски щати, които покриха съвсем 15 % от заплащанията. С малко под 10 % Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс беше вторият максимален донор, следвана от Gavi (8,4 процента), Англия (7,8 процента) и Германия (5,67 процента).
Повечето от парите отидоха за стратегии за очистване на полиомиелит, възстановяване на достъпа до опазване на здравето и хранене и попречване на заболявания посредством имунизация.
Критика на финансирането
Моделът на финансиране на СЗО е неведнъж подложен на критика: Организацията е прекомерно подвластна от волята на съответните държавни управления, частни фондации или фармацевтични компании.
" Ако Бил Гейтс каже на следващия ден: към този момент не се интересувам от здраве, влагам всичките си пари в просветителните въпроси, да вземем за пример, СЗО би завършила ", съобщи индийският доктор и здравен деятел Амит Сенгупта през 2017 година пред Deutschlandfunk.
Действащите лица също по този начин дефинират дневния ред на организацията, като обвързват с цели своите дарения. Те също по този начин постоянно поддържат планове, които са посочили бърз, измерим триумф, само че други значими задания са подценявани - като битката за по-добри условия на живот, също подлага на критика Томас Гебауер от здравната организация Medico International пред Deutschlandfunk.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР