Финансираме с държавни помощи тези, които реално произвеждат, каза земеделският

...
Финансираме с държавни помощи тези, които реално произвеждат, каза земеделският
Коментари Харесай

Министър Иванов: Нашата цел е евросредствата да достигат до малките и средни земеделски производители

Финансираме с държавни помощи тези, които действително създават, сподели земеделският министър

„ Нашата цел е европейските средства да доближават до дребните и междинни аграрни производители “.

Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов в утринния блок на Българска национална телевизия, оповестяват от пресслужбата на земеделското министерство.

„ Оттук нататък средствата ще се раздават на правилото обвързана с производството поддръжка. Целта ни е да създадем конкурентоспособно произвеждане, експортно насочено към краен артикул и да наситим българския пазар с българска стока “, добави министърът и напомни, че това е записано в съдружното съглашение.
Той уточни, че междинният клас български фермери би трябвало стане гръбнак на земеделска промишленост и управлението на Министерството и в частност Българска социалистическа партия работят в тази посока.

Министърът сподели още, че в бъдеще не би трябвало да има диспропорции и изкривявания в разпределението на европейското финансиране, в отговор на въпрос за случилото се в с. Антон. Ще има инспекции по какъв начин тези производители са получавали дотации. „ Ако се окаже, че с били привилегировани получатели на европейски средства, това ще бъде още една черна точка в атестата на предходното ръководство “, сподели министър Иванов.

За планувания за през днешния ден Консултативен съвет по тютюна министър Иван Иванов съобщи, че се планува осъвременяване на настоящия референтен интервал за приемане на държавна помощ, който е 2007-2009 година По думите му този интервал към този момент не е съответстващ и би трябвало да се подкрепят действителните производители, като интервалът ще се посочи в диалог със съответните браншови организации.

Помолен да разяснява положението на оранжерийния бранш и по какъв начин министерството ще го подкрепи доктор Иван Иванов съобщи:

„ За страдание, политическата рецесия забави приемането на държавния бюджет, ние наваксваме това закъснение, даже разпределихме над 30 млн. лева предплатено по de minimis. Само за оранжерийното произвеждане по de minimis са планувани 3,5 млн. лева “, напомни министърът и уточни, че средствата ще бъдат разпределени незабавно след приемането на бюджета. Стопаните би трябвало да потвърдят минимално произвеждане за предходната година. Следващия месец би трябвало да бъде осъществена и Коронавирус мярката в поддръжка на бранша.

„ Финансираме с държавни помощи тези, които действително създават. Виртуалните стада към този момент не са добре пристигнали за приемане на средства от страната “, добави министърът.
За завършилия одит в „ Напоителни системи “ министърът съобщи, че резултатите са изпратени в Министерство на вътрешните работи и ДАНС, с цел да могат проверяващите органи да вземат отношение за провеждането на публични поръчки, които съгласно отчета са нарушили наредбите на закона и са извършени в интерес на избрани компании.

„ В миг върви промяна на управлението на „ Напоителни системи “, защото остарялото управление отхвърли да подпише писмата до компаниите за преустановяване на договорите “, уточни министърът. Той предизвести, че в случай че те не бъдат прекъснати, ще има финансови загуби.

Той заявява, че стартират инспекции за вноса на храни от трети страни. БАБХ след излизането си от министерството би трябвало да стане този съществено настоящ ефикасен орган, който да спре нарушаванията в бранша, съобщи доктор Иван Иванов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР