Финалната част от програмата на първия български фестивал – основания

...
Финалната част от програмата на първия български фестивал – основания
Коментари Харесай

Бароковият модул на Музикалното Варненско лято“ ще закрие фестивала с три изящни концерта

 Финалната част от програмата на първия български фестивал – учредения през 1926 година Международен музикален фестивал " Варненско лято “, по традиция ще бъде отдадена на старинната музика. От 8 до 13 септември в Аулата на Икономическия университет познавачите ще имат привилегията да се срещнат с инструменталисти от най-голям клас в поредност от три изящни концерта.

Първи пред варненската аудитория ще излезе на 8 септември фестивалният оркестър Камерата Орфика дружно със съзвездие от изключителни барокови солисти от Испания, Италия, Австрия, всеки един от тях – интернационално приет виртуоз, водени от диригента Лоурънс Голан от Съединени американски щати. На 11 септември е гастролът на блестящото клавесинно дуо " А и А " - Анастасия Антонова и Ана Кискачи от Русия, а на 13 септември гостува изтънченият тромпетист Ромен Лельо от Франция.

Артистичният шеф на " Варненско лято “ проф. Марио Хосен, който е основател на Камерата Орфика, показва с неспокойствие заключителните концерти на фестивала:

" Бароковият модул на ММФ " Варненско лято “ е несъмнено една доста значима част от неговия образ. Тази година REMA - Европейската федерация за старинна и барокова музика, насочи и покана за участие към фестивала, който ще стане първият представител на България и района в нея. Три доста забавни концерта ще зарадват ценителите на старинната музика в морската ни столица. Първият концерт ще е отдаден на емблематичния цикъл Барнденбургски концерти на Й. С. Бах. Ще имаме опция да се насладим на изкуството на изключителни солисти, водещи международни имена на бароковата сцена, измежду които са испанските виртуози Лина Тур Бонет (цигулка), Тони Милан (чембало), лауреатът на първа премия на състезанието ARD Мюнхен - тромпетистът Мануел Бланко, италианският флейтист Марио Карбота, както и австрийският челист, създател на Виенския струнен секстет, Рудолф Леополд. Във фестивалния оркестър Камерата Орфика са поканени музиканти със стилов опит в барока от България, Австрия и Словакия. Диригент на този концерт ще е маестро Лоурънс Голан, цигулар свирил като солист с Чикагския симфоничен оркестър, композитор и понастоящем основен диригент на три оркестъра и професор по диригентство в Съединени американски щати.

Вторият концерт ще ни донесе приятност от многопластовата естетика и прочувствения конфликт на две извънредно харизматични млади съветски чембалистки. Програмата е изпълнена с контрасти и диалогични музикални срещи във времето, всичко това е разказано с езика на барока. В последните две години концертната кариера на дуото  " А и А " се развива доста динамично, те са канени за гастроли в едни от огромните центрове на бароковото изкуство. Анастасия Антонова е лауреат на последното издание на влиятелния Бахов конкурс в Лайпциг. Ана Кискачи от тази година ще е и учител в Университета по музика в Грац.

Третият концерт ще е напълно под преобладаващия тон на магичния тромпетист Ромен Лельо - несъмнено водещият тромпетист на Франция, който ще показа стратегия от барок до съвремие, съпровождан от своя състав – отбор Convergences “.

Началният час на всички концерти е 19:00.

 

ММФ " Варненско лято “ е първият български фестивал, учреден е през 1926 година Член е на Европейската асоциация на фестивалите, притежател на лейбъла на ЕФФЕ ( " Европа за фестивалите, фестивалите за Европа “) за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за премиите на ЕФФЕ 2019-2020.  

ММФ " Варненско лято “ 2019 се провежда от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ " Добри Христов “ и със съдействието на Градската художествена изложба - Варна, Регионалния исторически музей - Варна, зала Аула на Икономически университет - Варна  и Фестивалния и конгресен център. Фестивалът се осъществя с поддръжката на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския  културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на Съединени американски щати, Посолството на Холандия. Фестивала поддържат " Солвей Соди “, " Кока-Кола България “, " А1 “, " Фрапорт “, Пежо - Франс Ауто,  KLM, AGBU, Grand Mall, клуб " Ментол “, питие " Гларус “, винарна и хотелски комплекс " Шато де Берже “, хотелите " Капитол “, " Черно море “, " Модус “  и “Плаза ", Делта Планет Мол. Медийни сътрудници на фестивала са Българска национална телевизия, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна, ТВ1, Площад Славейков, БГ радио, Moreto.net, NovaVarna.net и Ти си Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР