Финализирането на сделката се очаква през следващите няколко месеца Френската

...
Финализирането на сделката се очаква през следващите няколко месеца Френската
Коментари Харесай

Сосиете Женерал продава дела си в Експресбанк и Сожелайф България на Банка ДСК

Финализирането на договорката се чака през идващите няколко месеца

Френската група Сосиете Женерал разгласи решението си да продаде мажоритарния си дял от 99.74% в Сосиете Женерал Експресбанк (СЖЕБ) на Банка ДСК. Финализирането на договорката се чака през идващите няколко месеца, като се чака утвърждението на съответните банкови, финансови и защитаващи конкуренцията регулатори.

Част от продажбата са и дъщерните компании на СЖЕБ, които са 100% благосъстоятелност на българското поделение на Групата - лизинговата компания Сожелиз България и Сосиете Женерал Факторинг, както и дяловете на застрахователното сдружение Сожелайф България и Регионален фонд за градско развиване (51% благосъстоятелност на СЖЕБ). Групата Сосиете Женерал ще остане в България посредством компанията си за действен лизинг и ръководство на автопарк АЛД Аутомотив.

С пазарен дял от близо 6.7%, Сосиете Женерал Експресбанк е седмата по величина на активите банка на българския пазар и като универсална банка е дейна както в сегмента на банкиране на дребно, по този начин и в корпоративното банкиране.

През идващите няколко месеца, Сосиете Женерал Груп и Банка ОТП ще си сътрудничат за приемането на всички нужни разрешителни. През този интервал, до окончателното завършване на договорката, СЖЕБ ще продължи да предлага висок стандарт на обслужване във всички сегменти, като паралелно с това гладко ще приготвя смяната за клиентите, гарантирайки постоянни взаимоотношения във всеки един миг, показват от банковата институция.

Успоредно с продажбата, Сосиете Женерал и Банка ОТП организират неексклузивни полемики по отношение на сключване на контракт, който ще включва даване на услуги от двете страни (включително, само че освен, капиталово банкиране, финансови пазари, финансиране и световно транзакционно банкиране) в Албания, България, Хърватска и Унгария.

Групата Сосиете Женерал Експресбанк е измежду седемте най-големи финансови институции в България. В нея влизат банката Сосиете Женерал Експресбанк и нейните дъщерни и асоциирани сдружения Sogelease България, Сосиете Женерал Факторинг, Регионален Фонд за градско развиване – фонд управител по стратегия JESSICA на ЕФРР, животозастрахователната компания Sogelife България и компанията за действен лизинг и цялостно сервизно обслужване АЛД Аутомотив. През юли 2018 година СЖЕБ бе удостоена за пети път от Euromoney като " Лидер на пазара с валутни покупко-продажби за корпоративни клиенти в България ” (Euromoney FX survey), след челното място в влиятелната ранглиста през 2017, 2014, 2012 и 2011 година Наградата добавя оценката на банката от Министерство на финансите за " Най-активeн участник на примитивен пазар на държавни скъпи бумаги (ДЦК) за сметка на клиенти ", в продължение на седем следващи години (2010-2016) В края на месец май 2018 година рейтинговата организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния рейтинг на Сосиете Женерал Експресбанк - `А-`, който е допустимо най-високият рейтинг, даван от Fitch на финансова институция в България, надвишавайки с едно равнище този на страната. Нетната облага на банката за 2017 година възлиза на 109.5 млн. лв.. Нетният банков приход за предходната година е 264.6 млн. лв., а общият размер на активите възлиза на 7 милиарда лева към края на 2017 година Банката има у нас 151 офиса и повече от 500 000 клиента.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР