Филмът Убийци на цветната луна, представен предпремиерно в Ню Йорк,

...
Филмът Убийци на цветната луна, представен предпремиерно в Ню Йорк,
Коментари Харесай

Убийци на цветната луна: хилядолетна и универсална история за сблъсък на култури

Филмът " Убийци на цветната луна ", показан предпремиерно в Ню Йорк, който споделя за убийствата на американски индианци преди 100 години в Съединени американски щати, е " хилядолетна и универсална история за конфликт на култури ", сподели неговият режисьор - легендата на международното кино Мартин Скорсезе, представен от Агенция Франс Прес. 

На прожекцията в центъра " Линкълн " в Манхатън участва журналистът и публицист Дейвид Гран, по чиято едноименна книга е акомодация филмът на Скорсезе. По думите му " Убийците на цветната луна " жигосва " геноцидните закононарушения " против индианците, осъществени от бели американци при започване на 20-и век. 

Представен отвън конкурсната стратегия на кинофестивала в Кан през май, филмът " Убийците на цветната луна ", сниман с бюджет от 200 милиона $, ще излезе на екран в Северна Америка на 20 октомври, преди да бъде пуснат в платформата Apple tv+, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Убийците на цветната луна " споделя същинската история за убийствата и изгубванията при започване на 20-те години на предишния век на членове на племето осейдж, забогатяло от петрола в земите си в Оклахома.

" Става дума за конфликт на култури, взаимно недоумение, възприятие за справедливост ", споделя Мартин Скорсезе.

Осемдесетгодишният режисьор от италиански генезис, който разказва себе си като " евроамериканец ", счита, че американците в Оклахома са били на първо място европейци.
       
" Представените във кино лентата принуждение и закононарушения могат да се случат през днешния ден и на всички места по света. Това е история, която отеква през хилядолетията ", споделя още Скорсезе, който снима в прериите на Оклахома, а в актьорския състав са включени към четиридесет индианци от племето осейдж.

Дейвид Гран стига още по-далече - за него книгата му " Убийците на цветната луна " и филмът на Мартин Скорсезе описват " историята на едно от най-чудовищните закононарушения и расови несправедливости, осъществени от бели заселници против индианците поради пари от нефт ".

Когато " примамката за облага се съчетава с дехуманизацията на различен народ, това води до сходни геноцидни закононарушения ", добавя интелектуалецът.

Дейвид Гран също по този начин счита, че трагичната история и ориста на племето осейдж и доста индианци в Съединени американски щати са значително изтрити от груповото схващане на Америка.

" За това не пишеше в нито един от учебниците ми в учебно заведение. Никога не съм учил за него ", споделя той. 

Сред присъстващите на прожекцията на " Убийците на цветната луна " беше и основният водач на осейджите Джефри Стендинг Беър. Той също осъди обстоятелството, че освен те, само че и други локални нации са имали доста тежък живот в продължение на 500 години. 

" Филмът ни демонстрира, че това към момента продължава ", споделя индианският водач.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР