Филипините остават отворени за дипломатически дискусии с Китай и вярват,

...
Филипините остават отворени за дипломатически дискусии с Китай и вярват,
Коментари Харесай

Филипините остават отворени за дипломация с Китай

Филипините остават отворени за дипломатически полемики с Китай и имат вяра, че двете народи могат да реализиран решение на разногласията за Южнокитайско море посредством кротичък разговор, сподели Едуардо Ано, консултант по националната сигурност на филипините, представен от " Ройтерс ".

Забележките на Ано пристигнаха, откакто представител на китайското външно министерство в четвъртък назова неотдавнашните взаимни патрули на Съединените щати и Филипините в Южнокитайско море  " провокативни " и " безотговорни ".

" Нашите взаимни патрули със Съединените щати и евентуални бъдещи действия с други съюзнически страни демонстрират нашия съвместен ангажимент към основан на правила интернационален ред за поощряване на мира и стабилността в района ", сподели Ано.

Китайското посолство в Манила повтори мненията на представителя на външното министерство.

Два кораба на китайските военноморски сили са следили филипински и американски кораби, провеждащи неотдавна завършилите взаимни патрули, заяви филипинската войска в четвъртък.

В двудневните морски учения участваха четири кораба от филипинския флот и четири кораба от индо-тихоокеанския флот на Съединени американски щати, в това число самолетоносач от клас Nimitz USS Carl Vinson. Патрулите завършиха в четвъртък и американските кораби акостираха в пристанището на Манила в петък.

Съвместните патрули бяха вторите, извършени от Филипините и Съединени американски щати за по-малко от два месеца в Южнокитайско море, където напрежението към противоречиви териториални искания пламва.

" Филипините остават отворени за дипломатически полемики с Китай и удостоверяват уговорката си за поощряване на положителни връзки с всички народи ", сподели Ано.

" Вярваме, че посредством кротичък разговор и съблюдаване на интернационалното право можем да реализираме решение, което е в най-хубавия интерес на всички участващи страни в района ", сподели той.

Китай има лични претенции към съвсем цялото Южнокитайско море, канал за повече от 3 трилиона $ годишна търговия с кораби. Претенциите на Китай за суверенитет покриват териториални води, декларирани от Филипините, Виетнам, Индонезия, Малайзия и Бруней.

През 2016 година Постоянният трибунал в Хага съобщи, че претенциите на Китай нямат правно съображение. Китай отхвърли това решение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР