Фейсбук Варненката Александра Атанасова публикува в групата Видяно и чуто във

...
Фейсбук
Варненката Александра Атанасова публикува в групата Видяно и чуто във
Коментари Харесай

Частично замърсяване се появи във водата на Втора буна във Варна

 Фейсбук Варненката Александра Атанасова разгласява в групата " Видяно и чуто във Варна " клип, в който се вижда отчасти замърсяване във водата на Втора буна във Варна.

Все още няма информация от РЗИ на какво се дължи жълтото оцветяване на морската вода, откакто по последни данни за пробите, взети от морето по варненските плажове нямаше данни за отклонения от индикаторите и нормите на водата. 

" РЗИ реализира надзор върху качеството на водата за къпане, съгласно Наредба 5 на Министерство на здравеопазването и Министерство на околната среда и водите. Традиционен интервал за осъществяване на първото пробонабиране е края на май. В началото на седмицата вземахме проби по цялото Черноморие от Златни пясъци до Бяла. Тези зони са 23 на брой. Качеството на водата за 21 от зоните е чудесно, а за две от зоните, е положително. Категориите са чудесно, положително, приемливо и неприятно. Проби се правят през целия сезон в зоните за къпане. След разлива от спукания водопровод не са установени основни замърсявания, проби са вземани още в средата на октомври 2019 година ", изясни началникът на РЗИ-Варна доктор Дочка Михайлова.   

Тя добави, че тази година към обичайното пробонабиране на Офицерски и Централен плаж, ще се прави мониторинг на водата и на Аспарухов плаж три пъти седмично.

Припомняме, че още на 27 май, бе обявено, че 10 дни преди този момент авариралият водопровод във Варненското езеро е запушен от двете страни и фекални води не се изливат нито в езерото, нито в морето. 

Прокопаване на траншеята по дъното на Варненското езеро за полагане на тръбопровода стартира на 1 юни в южната част на трасето, отвън фарватера.

" Удълбочаването се прави от минус 2 до минус 13 метра, работим интензивно, употребяваме и профилиран плаващ кран за драгажните действия ", изясни Христо Николов, основен инженер на компания " Хидроремонт - ИГ “, която прави подводните ремонтни действия. Вече е отстранен дефектиралият сектор от тръбопровода. Парчето - към 270 м, бе извадено, доставена е новата част.

Авариралият водопровод е построен от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и въведен в употреба през 2011 година Предназначението му е да трансферира отпадъчните води от кварталите " Аспарухово “ и " Галата “ през Варненското езеро в канализационната система и ПСОВ-Варна. По данни на ВиК Варна сега отпадъчните води минават през механично филтриране в КПС-Аспарухово преди да попаднат в спешния водопровод. Агрегатите и системите с аерационно, механично и друго съпътстващо съоръжение са в непрестанен работен режим, като се обезпечава нужното механично филтриране на водите.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР