Фейсбук Днес се навършват точно 5 години от голямата трагедия във

...
Фейсбук
Днес се навършват точно 5 години от голямата трагедия във
Коментари Харесай

5 г. от трагедията в Аспарухово! Вижте какво показа ситуационната експертиза

 Фейсбук Днес се навършват тъкмо 5 години от огромната покруса във варненския квартал " Аспарухово ". На тази дата тогава починаха 13 души, бяха заличени и доста домове. 

Varna24.bg напомня какво откри експертизата, направена три години след бедствието:

Ситуационната експертиза, назначена по следствието на естественото злополучие във варненския кв. " Аспарухово " на 19 юни 2014 година, при което починаха 13 души и бяха нанесени обилни материални вреди, е направена. Наводнението е било породено от естествен феномен, показал се вследствие на характерното комбиниране на климатични и ландшафтни, от една страна, и антропогенни фактори - от друга, във водосборите на Темелковото /Западното/ и Източното дере на юг от квартала.

Източникът на наводнението е формиралата се висока вълна в резултат на падналите във водосборите на двете дерета проливни и поройни интензивни превалявания и характерното комбиниране на комплекса от естествени фактори.

При траялите два дни - на 18 и 19 юни 2014 година, превалявания с спирания съгласно метеорологичната експертиза земната повърхнина е била преовлажнена. При основаните характерни водно-физични свойства на почвата и петрографския състав на скалите се основали условия за ограничение на проникването на валежните води в почвата и подпочвените хоризонти и се формирал лекомислен воден отток. За малко време и с огромна скорост водата достигнала до коритата на деретата и активизирала свлачищни и срутищни процеси в тях. Свличането на земните маси понижило водопроводимостта на деретата. 

Темелковото дере било заградено минимум на три места. Прегради по пътя на водата са станали и изкоренените от интензивните превалявания дървета и шубраци. Образувалите се водни басейни в деретата почнали да преливат, раздрали преградите и формирали висока вълна от кално-каменен поток. Така естественият феномен на 19 юни 2014 година се трансформирал в злополучие. По-голямата част от квартал " Аспарухово " е залят вследствие на проявата на речен вид наводняване с източник Темелковото /Западното/ и Източното дере. Експертите пресметнали, че вълната е била с височина 2 - 2,5 метра, с размер - 2 - 2,5 млн. куб. метра и оптимално водно количество - 150 куб. метра в секунда. 

Високата вълна се формирала в секторите, ситуирани в извънурбанизираната част на Темелковото дере посредством блокиране на водопроводимостта посредством естествено и изкуствено преграждане. Извънурбанизираната част на деретата не са разпознати като евентуално рискови водни обекти. В Националната методика за оценка на риска от наводнения не е включена съответна методика за оценка на дъждовните наводнения и заради неналичието на непрекъснат воден отток в двете дерета на територията на квартала. По тази причина липсват и ограничения за ограничение на нездравословното влияние.

Синоптичната конюнктура в деня на бедствието е идентична с тази от 1951 година, когато центърът на изваляване е бил във Варна. Единствената разлика от бедствието отпреди 63 години и това на 19 юни 2014 година е в центъра на изваляване. На 19 юни 2014 година той е бил във водосборите на Темелковото и Източното дере, южно от квартал " Аспарухово ". 

В станция Варна единствено за час на този ден сред 18 и 19 часа са паднали 24,5 мм, или 33 % от денонощната валежна сума с оптимален интензитет на дъжда в период от 30 минути от 2,31 мм на минута. 

Природният феномен се трансформира в злополучие и заради въздействието на антропогенни фактори. Заключението на ситуационната експертиза показва като главен фактор за дадените човешки жертви и съществени материални вреди застрояването на западния охраняем канал. 

Сравнението на регулационните проекти на квартала от 1978 и 1989 година демонстрира, че застрояването се е осъществявало по посока на дерето и все по-голяма част от коритото му. Всички жилищни постройки на ул. " Горна Студена " от №68 до №50 са издигнати отвън границите на парцелите, избрани в регулацията от 1989 година, и с огромна компактност на застрояването. Подобна е обстановката и с домовете на ул. " Гривица ", където строителството е било осъществено върху закритата част на западния охраняем канал. Категоричен е изводът на специалистите, че жертвите и материалните вреди щяха да са доста по-малки, в случай че тези жилищни здания не са били построени в коритото на дерето - на самия път на водата, където ударната мощ на високата вълна на кално-каменния поток е била най-голяма. Както е известно, осем души са починали в една от тези къщи. В същото време обаче тези здания са поели силата на ударната вълна, като са понижили нейната скорост и височина. По този метод са предотвратили още по-големи материални вреди и евентуално доста повече човешки жертви. 

Водопроводимостта на Темелковото и Източното дере е понижена и в урбанизираната, и в извънурбанизираната част от дървета и храстова растителност, а в рамките на военното отделение 26 800 Б, което е ситуирано по източния склон на Темелковото дере, са издигнатите две здания в най-тясната част, които също понижават проводимостта на дерето. 

Дори и при вярно оразмеряване на двете дерета, настояват изрично специалистите, те не могат да бъдат ефикасни за заустването на голямата водна маса с размер 2 - 2,5 млн. куб. метра в канала на Черно море, без тя да излезе отвън коритата им.

Обезлесяването посредством противозаконна сеч също не е фактор за образуването на високата вълна. Незначителен за мащаба на бедствието са и битовите и строителни боклуци по скатовете и коритото на деретата.

13-те човешки жертви по време на водното злополучие в кв. " Аспарухово " се дължат и на незадоволителната информираност на жителите на квартала за заплахата от наводняване и подготовката им за съответна реакция за отбрана.

Според заключението на движимостите лица кметът на Варна е извършил отговорностите си по организацията на проекта за отбрана при бедствия, както и по преодоляването и превъзмогването на последствията от него, краткотрайното извеждане и настаняване на потърпевшите лица, оценката на положението на засегнатите общински парцели, както и при осъществяването на неотложни възстановителни работи.

В експертизата си движимостите лица установяват, че централните органи на изпълнителната власт - Министерство на регионалното развитие, не извършват отговорностите си за оценка и картографиране на геоложкия риск на територията на община Варна, в това число и на потърпевшия от бедствието варненски квартал. Липсата на такава оценка на риска предопределя и неналичието на дейни дейности на всички управнически равнища. Въпреки Националната стратегия за предварителна защита и ограничение на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015 - 2020 година, записаните до 2014 година на територията на Варна и на кв. " Аспарухово " свлачища за наложително подсилване са планувани за осъществяване през 2019 година, когато ще бъдат отпуснати 2 млн. лв. за това.

По формираното досъдебно произвеждане за наводнението в кв. " Аспарухово " в началото са работили проверяващи служители на реда в ОД на Министерство на вътрешните работи във Варна. Преди година със заповед на административния началник на Окръжната прокуратура във Варна следствието било предоставено на следователи от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура във Варна. Сформиран е бил екип от трима прокурори и трима следователи, които работят по разнообразни посоки по следствието. 

По делото са събрани над 70 тома материали. Разпитани са 95 очевидци и са назначени и направени хидротехническа, метеорологична, съдебно-техническа, сложна организационно-техническа, архитектурно-строителна и ситуационната експертиза, която дава отговори на най-важните въпроси, довели до бедствието от 19 юни 2014 година с 13 човешки жертви и обилни материални вреди.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР