През 2023 г. НАП е стартирала 989 ревизии на продажбите

...
През 2023 г. НАП е стартирала 989 ревизии на продажбите
Коментари Харесай

На много българи, които изпращат пратки с наложен платеж, ще им бъдат възложени контролни производства

През 2023 година Национална агенция за приходите е стартирала 989 проверки на продажбите в интернет и вследствие на завършилите през годината 842 проверки са разкрити в допълнение данъчни и осигурителни отговорности за 22,618 млн. лв.. Други 4,5 млн. лева са платени непринудено с корекции в данъчните заявления в резултат на инспекциите. Това излиза наяве от доклада на Национална агенция за приходите за активността й през предходната година.

Информация кой какви приходи от продажби в интернет е осъществил, приходната организация получава от куриерските компании въз основата на изпратени пощенски колета с натрапен платеж. Именно тези суми Национална агенция за приходите показва в авансово попълнените данъчни заявления. Ако става въпрос за продажба на персонално имущество и движимости, закупени за персонално прилагане, то получените приходи са необлагаеми и би трябвало да бъдат изтрити от електронния данъчен формуляр.

Приходната организация е провела три телефонни акции през 2023 година, като е прозвънила лицата, за които разполага с информация, че са правили комерсиална активност в интернет, само че осъществените приходи не са декларирани. В резултат на това 2064 жители са подали нови или коригиращи заявления, като са оповестили облагаем приход за малко над 18 млн. лева, а дължимият налог е 1,6 млн. лева На тези, които не са се отзовали на поканата да подадат непринудено данъчни заявления, са предоставени контролни производства.

Физическите лица, които по занимание купуват артикули за да ги препродадат, т.е. работят като търговци, са длъжни да се таксуват по реда, очакван в данъчния закон за едноличните търговци. Те се таксуват с 15 % налог върху годишната данъчна основа по член 28 от ЗДДФЛ. Срокът за обявление е до 30 юни на идната година като в същия период следва да се внесе и дължимият налог.  

В останалите случаи, когато приходът се заявява в Приложение № 3 или в Приложение № 5 облагането е с налог върху общата годишна данъчна основа, чиято данъчна ставка е 10%. В тези случаи срокът за обявление на приходите, както и за внасяне на дължимия налог е до 30 април на идната година.

Национална агенция за приходите проучва рисковете, които пораждат при електронната търговия и подхваща разнообразни ограничения за повишение на спазването на законодателството от електронните търговци. Ежегодно се правят инспекции и проверки на онлайн търговци. Електронните проверки са метод на Национална агенция за приходите, при който посредством потреблението на специфичен програмен продукт се прави обработка на данните.

При компаниите, които работят с търговски програмен продукт, се засичат заявените обороти от касовите апарати с данните в осведомителните им системи. При онлайн търговците се съпоставя информацията от куриерските компании с регистрираните и декларирани обороти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР