Фейсбук Бивши и настоящи ученици отНУИ Д.Христов:Намерете бивши съученици, състуденти, колеги

...
Фейсбук
Бивши и настоящи ученици отНУИ Д.Христов:Намерете бивши съученици, състуденти, колеги
Коментари Харесай

Маестро Страцимир Павлов: Културата може да бъде добавена стойност към туризма

 Фейсбук Бивши и сегашни възпитаници от
НУИ " Д.Христов ":Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! или.Винаги съм разглеждал човешкото създание като събираемо от интелектуален, прочувствен и физически капацитет. Трябва да работим за това да развиваме хармонични младежи. Това показа за Varna24.bg известният композитор, диригент и инструменталист Страцимир Павлов.

Той е втори в листата на претендентите за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС във Варна (с номер 28 в бюлетината).Отличеният с премията " Най-талантлив млад създател “ на Съюза на българските композитори, с премия " Варна “ (2012 г.) и с премията на фондация " Стоян Камбарев “ за полет в изкуството влиза от гражданската квота.

" Да се включа в политиката ме мотивираме първо поканата, тъй като мисълта, че политиците към този момент са узрели за концепцията да вкарат в редиците си актьори, ясно демонстрира, че времената се менят и се усеща полъхът на новото време. Другата причина е, че рецесията много промени обстановката в страната. Всъщност, рецесията може да докара и до смяна на това, което познаваме. Смятам, че моментът е доста значим за възобновяване на българската културата и на културния живот във Варна. Истината е, че има съществени проблеми, които не са решени и стоят на дневен ред. Именно това са аргументите, които ме мотивираха да взема това решение, което по никакъв начин не беше елементарно за мен, тъй като фантазията ми в никакъв случай не е била да съм политик, а постоянно съм желал да бъда актьор. Когато обаче си в позицията на изчакващ и чакаш някой различен да свърши нещата вместо теб, доста постоянно след това си отчаян. За това желая един ден да знам, че съм направил всичко допустимо да бъдат решени проблемите на моите сътрудници – артистите.

Във Варна се случват в действителност доста хубави неща по направление просвета. В тази пандемична конюнктура бюджетът на фонд " Култура “ във Варна е на стойност един милион лв.. Това са средства, които се отпускат на конкурсен принцип на свободни актьори, за забавни и новаторски планове, които спомагат културния живот в града. Много постоянно във фонда постъпват оферти, които са прелестни, само че когато се сметне общата стойност на всички планове – те възлизат на близо 2,5 млн. лева и надлежно не могат да бъдат утвърдени една част от тях. Пак желая да подчертая, че варненският фонд " Култура “ е един от най-хубавите в страната и се надявам да могат да се генерират още доходи, с цел да бъдат подкрепени всички тези хрумвания, които хората имат.

Тази година тематиката на фонда е " Варна – 100 години туристически град “, което е явен знак за тясната връзка сред културата и туристическия артикул. Сега обаче е ред тази връзка да бъде издигната на последващо равнище.  Когато обвържем културата с туризма, тогава ще можем да развием цялостния капацитет на морската ни столица. Знаете ли, в България има две неповторими неща, които можем да използваме. Първото е невероятната природа на страната ни – неповторима. А второто са – хората. Българите са едни от най-креативните и надарени хора, които аз познавам.

Така че, в случай че ние можем да съвместим хората и природата и всичко това го прибавим към към този момент създадения туристически артикул –стойността на услугата ще се вдигне неведнъж.

А когато приказваме за Варна знаем, че от няколко години общината създава тактиката " Варна –дестинация за  4 сезона “.  Когато имаме един кондензиран културен календар, той ще успее да притегли хората да се потопят в изкуството. Какво пречи, когато туристите дойдат за една седмица във Варна, с изключение на плажове и заведения за хранене, да изгледат един мюзикъл или пък да отидат на опера. Това са неща, които ние имаме и те биха били само и единствено в плюс за Варна ", разяснява маестро Павлов.

Относно въпроса дали би трябвало в учебно заведение да има повече часовете по музика и изобразително изкуство, той показа:

" Като цяло аз постоянно съм разглеждал човешкото създание в три аспекта: интелектуален, прочувствен и физически. Смятам, че в нашата просветителна система има пропуск в това да развиваме хармонични младежи, в които освен интелектът да е на доста високо равнище, само че да се обърне внимание и на прочувствената просвета. Това може да се случи посредством изкуството, посредством участия в хорове, оркестри, театрални трупи и изобщо всяко едно нещо, което основава групово прочувствено прекарване. Физическото развиване, несъмнено, също е от извънредно значение, тъй като интелектът и страстта са вкарани в едно тяло, което би трябвало да бъде развивано и поддържано крепко.

На въпроса за какво след дълги години в Съединени американски щати и сполучлива реализация там е решил да се върне във Варна, маестро Павлов показа:

" Това е един много персонален въпрос, само че бих дал отговор по следния метод:  аз прекарах 12 години в Съединени американски щати, а преди този момент три години в Германия, тъй че животът на емигранта ми е добре прочут. Истината обаче е, че аз имам вяра в концепцията за " паметта на водата “. Водата, от която сме направени, има памет и постоянно те влече. Човек просто не може да се откъсне от тази магнитна връзка със земята, от която е изработен.  Като бежанец с единия крайник в чужбина, а с другия в България имах това разкъсващо чувство, което ми тежеше извънредно доста. Да, ориста и Бог бяха благосклонни към мен, с доста труд реализирах чудесни резултати в чужбина, само че от самото начало нещо ме теглеше  обратно към България. Да не приказваме, че и фамилията ми беше тук, а Съединени американски щати е една много далечна дестинация и човек не може да си купи билет и за един час да си е у дома. И въпреки всичко, ще опиша по какъв начин взех решение да се прибера вкъщи. При едно от връщанията ми във Варна през 2008-ма година видях закачен афиш наоколо до Икономическия университет, който гласеше " Варна – европейска столица на културата 2019 “. Тогава си споделих – ето това е една хубава идея, в която желая да участвам  в случай че имам предоставена тази опция.  При идващото ми прибиране в родината, аз бях с един билет за връщане в Съединени американски щати. Беше тъкмо точно на Нова година, аз стоях с билета в ръка и си мислех – да се върна или да остана? Е, избрах да остана и не скърбя нито за секунда за това мое решение.  Във Варна имаше толкоз доста неща, които можеха да бъдат свършени. Самите американци споделят по този начин: недей да отиваш там, където всичко е свършено, тъй като ще се чувстваш ненужен, откри място, в което има още доста неща за извършване и там посвети силата и напъните си.

Това и направих. Участвах в процеса по кандидатурата на Варна за европейска столица на културата и  макар че не спечелихме, целият този труд разсъни едни процеси, които с времето се развиваха.

Тогава стартира да действа и фонд " Култура “ и още доста, доста неща.

Така че ние по наш си метод доказахме, че можем да бъдем варненска столица на културата. Много се надявам този развой да продължи да цъфти и за в бъдеще.

След това започнах да работя и в Националното учебно заведение по изкуствата във Варна,  започнахме да вкарваме един нов род с операта, който беше тотално чужд до този миг във Варна, започнахме да представяме мюзикъли, развихме джаз общността и още доста неща, които се осъществиха тъй като Варна ми даде опцията.

Искам да уверя хората, че стъпката да вляза в политиката не е тъй като желая да получа нещо, а тъй като има процеси в артистичния живот, които не биха могли да се решат на локално равнище.

Всеки един план, по който съм работил е минал през сърцето ми. И въпреки всичко, като човек си имам най-любим и това е последният план на маестро Андрю Лойд Уебър, който сътвори продължение на хитовия мюзикъл " Фантомът на операта “  и това продължение се споделя " Любовта не умира “. Самата концепция, че любовта в никакъв случай не умира е може би нещото, което най-дълбоко е заседнало в душата ми. И всякога, когато имам опцията да ръководя този мюзикъл е нравствен празник за мен ", показа Страцимир Павлов. 

Маестрото има богата артистична биография. Роден е на 14 февруари 1976 година във Варна. През 1995 година се дипломира в НУИ " Добри Христов “, където паралелно  с главния си инструмент кларинет учи комбинация и оркестрово диригентство с маестро Милко Коларов, почетен жител на Варна. Страцимир Павлов е признат същата година в Музикална академия " Панчо Владигеров “ в София, само че получава президентска стипендия за Университета на Централен Арканзас, където се дипломира.

От 1996 година живее и работи в Съединени американски щати и през този интервал е почетен с голям брой награди от влиятелни американски състезания. Бил е музикален шеф и диригент на Оперния спектакъл в Литъл Рок, Арканзас, води летни академии за млади оперни артисти, свирил е за всички живи американски президенти при откриването на Президентската библиотека на Бил Клинтън в Литъл Рок. Някои от имената, с които е концертирал са Рей Чарлз, бродуейската звезда Лаурънс Хамилтон, оперната прима Адриана Забала и поетесата Мая Анджелоу.

Носталгията го връща в България и Варна през 2008 година и оттогава до в този момент попълня биографията си с доста креативен изяви. Страцимир Павлов свири в суинг, джаз и етно групи, основава свои лични неповторими музикални планове. Диригент е във  Варненската опера и на Младежкия симфоничен оркестър в НУИ " Добри Христов “.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР