Февруари ще е с температури около климатичните норми, като очакваните

...
Февруари ще е с температури около климатичните норми, като очакваните
Коментари Харесай

Февруари идва с над 10 градуса, но си отива с мраз

Февруари ще е с температури към климатичните правила, като предстоящите междинни ще са 6 до 11 градуса, само че през втората му половина ще е по-хладно с 2 до 3 градуса - от 2° до 7°. Във валежно отношение обаче се чакат два пъти над нормата в западните и в южните региони. Това заяви шефът на синоптичната компания TV-MET Петър Янков.

Средните минимални температури за месеца са от минус 5 до 2 градуса, а междинните оптимални - от 4 до 9 градуса.

Средната сума на преваляванията е сред 30 и 50, в южните и планинските региони - до 90-110 литра на квадратен метър.

Февруари ще стартира с топло за сезона време с мъгли в ниските места и слънце в планините. След дъждовния 2 февруари до 6 февруари ще бъде топло с бързо прекосяване на облачни системи над северните региони и повече слънце над Южна България. На 7 февруари след кратковременно захлаждане и валежи от дъжд в крайните северни региони още веднъж ще се затопли, а мъглите и ниските облаци ще бъдат постоянно събитие в Дунавската низина.

Това са първите плахи опити на пролетта да даде поръчка за своето настъпване, посочи метеорологът.

Преносът на по-топли въздушни маси от югозапад ще увеличи сензитивно температурите. В планините снежната завивка ще бъде с дебелина до 150 см, а температурите постоянно са под минус 10 градуса. Дебелата снежна завивка в комбиниране с по-високи температури е причина за рухване на лавини. Котките и снегоходките са нужен аксесоар при взимане на ограничения срещу падение и затъване в преспите.

Такива стопляния са изключително рискови за ранноцъфтящите растения, които са подлъгани от топлото време и стартират бързо да се развиват. При предстоящото следващо намаляване на температурите е допустимо пъпките и цветовете да бъдат повредени.

Другото име на февруари е Малък Сечко и той ще се прояви с чувствителни захлаждания през второто и третото десетдневие.

Второто десетдневие ще стартира с влажен сняг и захлаждане. Валежите ще са по-интензивни в западните и северните региони. След кратковременно стабилизиране на атмосферата над Балканите от 15-и до 17-и се чакат нови снеговалежи и сензитивно захлаждане. Дневните температури в обичайно най-топлите южни региони ще доближават едвам 4- 5 градуса. В края на второто десетдневие се чакат утринни мъгли и ниски облаци по черноморското ни крайбрежие.

Тази година през първите дни от третото десетдневие до 24-и ще бъде студено с облаци, преохладени мъгли и мразовито време, особено за януари. Дневните температури ще се задържат негативни - от -4 до 0 градуса.

След кратковременно стопляне на 25 февруари от 26-и до края на месеца ще преминат серия от циклони, започващи своя живот над Гърция. Очакват се обилни количества превалявания най-вече от сняг. Повече ще са в западните и южните елементи от страната.

Понижението на температурите ще е сензитивно.

Климатичната информация демонстрира, че най-високите температури, измерени през февруари, са сред 19 и 26 градуса. Най-топло е било в Пловдив и Кнежа - 26 градуса, в Ловеч, Плевен и Димитровград - 25.

Най-ниските показания на термометрите през февруари са регистрирани в Севлиево - минус 35 градуса, в Исперих и Кнежа - минус 32 градуса, във Видин, Чирпан, Горна Оряховица - минус 31. Много леден е бил февруари през 1929 година, когато водната повърхнина по нашето черноморско крайбрежие се покрива от компактен лед. Рекордни студове са маркирани и през 1944, 1950 и 1954 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР