Фестивалът за ново европейско кино Златната липа“ започва днес в

...
Фестивалът за ново европейско кино Златната липа“ започва днес в
Коментари Харесай

Владо Пенев открива кинофестивала "Златната липа" в Стара Загора

Фестивалът за ново европейско кино „ Златната липа “ стартира през днешния ден в Стара Загора. До 2 юни в залите на операта и библиотеката ще бъдат показани общо 40 кино лентата от 16 страни. Международно жури, с ръководител кинокритика проф. Божидар Манов ще дефинира новите носители на „ Златната липа “.
На откриването на осмото издание на кинофестивала в Стара Загора довечера по аления килим първи ще премине артистът Владо Пенев, който ще получи специфичната премия „ Златна липа “ за повсеместен принос в киното. Още след церемонията по разкриване на фестивала от 17,30 часа в залата на Държавна опера – Стара Загора ще бъде прожектиран български игрален филм „ Рая на Данте “ (2020)  с присъединяване на Владо Пенев. Утре той ще засади и дръвче в Алеята на липите. 

Девет ленти са включени в конкурсната стратегия, разгласи основателят не фестивала Магдалена Ралчева. За първи път измежду тях е и филм от Финландия. Две от лентите са дебют на дами режисьори от Дания и от Грузия.

Фестивалът се организира с поддръжката на община Стара Загора, само че за първа година не е получил поддръжка от министерство на културата, сподели още Магдалена Ралчева.

Ще бъдат показани 14 български кино лентата, а петте фестивални дни ще бъдат изпъстрени и с поредност от съпътстващи събития, в които феновете ще имат опцията да се срещнат с режисьори и артисти от показаните ленти.

Акцентът в извънконкурсната стратегия е по традиция върху датското кино, като феновете в Стара Загора ще могат да видят и лентата оценена с Оскар “Още по едно “ на режисьора Томас Винтерберг. 

Във фестивала по традиция е отделено уместно място на детското кино, което ще има специфичен акцент на 1 юни – Международния ден на детето. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР