Фестивалът за късометражно кино е нещо, което работим с голямо

...
Фестивалът за късометражно кино е нещо, което работим с голямо
Коментари Харесай

Цанко Василев: Стартира 20-тото издание на фестивала за късометражно кино In the Palace

Фестивалът за късометражно кино е нещо, което работим с огромно сърце. Нашата селекция е от години доста добре приета и доста добре призната. Това сподели в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “  Цанко Василев – основател и шеф на Международен фестивал за професионални и студентски късометражни филми “In the Palace ".

" Ежегодно получаваме над 3 000 късометражни кино лентата. Селекцията е жестока – по тази причина е една от най-резултатните, с най-хубава реализация по-късно в професионално отношение. Ние с изключение на квалифициращи за премиите " Оскар “, сме квалифициращи и за студентските Оскари и за Наградата " Гоя “ – Оскарите за испаноговорящия свят. В рамките на фестивала има експерти и програматори на други фестивали, които идват да следят персонално, да се срещнат персонално и с създателите на филмите “.

" Заради това, че сме подкрепени от Програмата МЕДИА на Европейски Съюз, би трябвало да имаме доста високо европейско измерение, и над 80% от програмата би трябвало да са европейски филми. Но с цел да не изпуснем хубаво международно кино, което е отвън границите на Европейски Съюз, ние сме длъжни да си вдигнем количеството европейски филми, които да приемем, “ описа още Цанко Василев. Няма съответни условия, на които един филм би трябвало да дава отговор, сподели още той: " Трябва филмът да ни направи усещане със своята си динамичност и да въздейства на страстите. Ние се водим извънредно и от това по какъв начин ни повлиява един филм до момента в който го гледаме. Имаме си построена механика за това да сортираме филми, които да включим в нашата селекция. “  

Късометражно кино има доста бърза рефлексия върху това, което се случва в международен мащаб, описа още шефът на фестивала: " Късометражното кино е компания, в която дребен екип може бързо да обследва съответен проблем. И по тази причина част от документалните филми се подчиняват на това, което се случва в международен мащаб. Ние постоянно избираме не просто да се записва даден проблем, а да бъде създаден художественият роман върху този проблем “, описа още той.

" Ние сме може би единственият фестивал в Европа, който е квалифициращ за Наградите “Оскар “ в 7 категории, като 3 категории са в професионалния " Оскар “ конкурс за късометражно кино. Това е за анимация и лайфекшън. Голямата горделивост е, че ние изпащаме и един български филм. Ние сме единствената институция, която има право да изпраща един български късометражен филм всяка година, и той непосредствено попада в Топ 100 на света, “ заключи основателят и шеф на фестивала “In the Palace "  Цанко Василев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР