Фестивалът е сред утвърдените събития, които Община Видин организира всяка

...
Фестивалът е сред утвърдените събития, които Община Видин организира всяка
Коментари Харесай

Откриха единадесетото издание на средновековния фестивал „БъдинЪ“

Фестивалът е измежду одобрените събития, които Община Видин провежда всяка година в последния уикенд на месец август.

По време на фестивалните дни историята „ оживява “ в средновековната цитадела „ Баба Вида “. Тази година пред публиката са показани сюжети от предишното на Видинското княжество. Акцентът е ориентиран към малко познати исторически фигури, само че играли избрана роля през първата половина на XIV в. Това са видинският шеф Белаур, цар Иван Стефан, кралица Анна Неда и други.

Официалното разкриване на събитието се организира довечера. Сред присъстващите бе и заместник-кметът по филантропични действия и обществена политика Борислава Борисова, която изгледа с интерес военните дуели сред българи и сърби.

Зрителите станаха очевидци на убийството на цар Михаил III Шишман, опита на видинския шеф Белаур да наложи сръбското въздействие, както и детронацията на цар Иван Стефан и провъзгласяването на диктатор Иван Александър за държател на обединена България.

Голям интерес измежду децата провокираха грабливите птици от избавителен център „ Зелени Балкани “ – град Стара Загора. Идеята е да се насочи вниманието и към запазване на редките птици в България, по тази причина фестивалът има развлекателна, само че и просветителна цел.



По-късно на сцената на „ Баба Вида “ бе преразказана легендата за трите сестри и от кое място идва името на видинската цитадела.

В средновековния фестивал тази година има участници от Белград, група „ Српски Витешки Ред Свибор “. Сдружението „ Съвет по туризъм - Свищов “ и група за средновековни възстановки „ Дунавска тайфа на Алтимир “ за поредна година са главните участници във фестивала. Заедно с тях се показва и прабългарската школа „ Багатур “, измежду участниците има и представители на Национално сдружение „ Традиция “ и самодейци от читалището в с. Кутово. Впечатляващ огнен театър бе показан от групировка „ Феникс “ – град Козлодуй.

В неделния ден фестивалът продължава от 10.00 часа, когато Царят ще посрещне дребните жители на царството. Малчуганите могат да се включат и в ролеви игри, средновековни занаяти и други. Входът е свободен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР