Феновете на мюзикъла, в рамките на Софийския фестивал на музикалния

...
Феновете на мюзикъла, в рамките на Софийския фестивал на музикалния
Коментари Харесай

Култови мюзикъли на сцената на Софийския фестивал на музикалния театър

Феновете на мюзикъла, в границите на Софийския фестивал на музикалния спектакъл (от 25 юни до 10 юли) ще гледат три паметни заглавия от българския и международния мюзикъл:

26 юни - „ Клетниците ", Софийска опера и балет;

3 юли - „ Коса ", Варненска опера;

4 юли - „ Криворазбраната цивилизация ", Музикално-драматичен спектакъл Велико Търново.

Фестивалът, основан от Музикалния спектакъл, се организира с поддръжката на Столична община.

Хитовият мюзикъл „ Клетниците " на Софийската опера и балет ще бъде показан на 26 юни от 19:00 часа в границите на Софийския фестивал на музикалния спектакъл. Единствено той ще се играе на сцената на Софийската опера, всички останали спектакли от фестивала ще са на особено построена лятна сцена в Парк Военна академия с начало 20:00 часа.

Мюзикълът „ Клетниците " се играе повече от 30 години и е гледан от над 65 милиона фенове по целия свят. Музиката на Клод-Мишел Шьонберг и текста на Ален Бублил пресъздават революционния порив във Франция,описан в едноименния разказ на Виктор Юго.

Ансамбловата мощност и прочувствените внушения са марката на спектакъла на Софийската опера в режисьорската версия на Пламен Карталов. Диригент е Игор Богданов, сценографията е дело на Ханс Кудлих, художник на костюмите - Лео Кулаш. Участват солисти, оркестър и отбор на Софийската опера и балет.

Легендарният рок мюзикъл „ Коса ", режисура на Държавна опера Варна, ще бъде показан на 3 юли в границите на първото издание на Софийския фестивал на музикалния спектакъл. Гостуването е единствено два дни след премиерата в морската столица. Режисьор е Борис Панкин, диригент - Страцимир Павлов, хореограф - Анастасия Неделчева, сценограф - Иван Токаджиев.

В основните функции гледаме: Мариан Бачев (ДЖОРДЖ БЪРГЪР), Виктор Ибришимов (КЛОД ХУПЪР БУКОВСКИ), Нора Караиванова (ДИОН), Алексндър Георгиев (УУФ БАШЪМ). Сред звездите на спектакъла е солистката на Музикалния спектакъл Десислава Николова (ШИЙЛА ФРАНКЛИН). Участват оркестърът и балетът на Държавна опера Варна.

Създаден през 1967 година от безработните артисти Джеръм Рагни и Джеймс Радо и композитора Галт МакДърмот, " Коса " е измежду десетте най-успешни мюзикъли за всички времена. Това е първият мюзикъл, композиран напълно в стила на рок музиката и по този начин дава началото на нова наклонност в жанра.

" Коса " пленява света освен с рок звученето си, само че и с вълнуващото чувство за независимост и протест против статуквото.

На 4 юли на сцената на фестивала в Парк „ Военна академия " ще се насладим на колоритния театър „ Криворазбраната цивилизация " на Музикално - трагичен спектакъл, Велико Търново. Мюзикълът е основан по истинския текст на Добри Войников и музиката на Дечо Таралежков, която е на фолклорна основа. Търновският спектакъл е първият в България, който слага на сцена заглавието след появяването на паметния ефирен вид на режисьора Хачо Бояджиев от 70-те години на предишния век. Той е останал освен в Златния фонд на Българска национална телевизия, само че и в сърцата на генерации българи.

Драматургичният спор в „ Криворазбраната цивилизация " се построява по линия на опълчването на родно и непознато, а комичните обстановки в спектакъла осмиват псевдо европейските обноски, видяни и колоритно разказани още от Добри Войников. В търсенията си да внушат посланията на времето и епохата, създателите на спектакъла вършат препратки и към днешния ден.

В постановъчния екип на „ Криворазбраната цивилизация " вземат участие гост-режисьорът Борис Дюлгеров, който е създател и на сюжета, сценографът на театъра Лидия Къркеланова и диригента Васил Вълчев. Хореографията е дело на Катя Богданова, хормайстор е Яница Брънзелова. „ Криворазбраната цивилизация " е взаимна продукция на музикалния и трагичния отдели, в него вземат участие оркестърът, хорът и балетът на театъра. В основните функции гледаме звездите от трупата на Търновския спектакъл: Миряна Калушкова (ЗЛАТА), Виктор Терзийски (ХАДЖИ КОСТА), Полина Петкова (АНКА),Силвия Шекилова (МАРИЙКА), Диана Кюркчиева (БАБА СТОЙНА), Йордан Чейреков (ДИМИТРАКИ), Милен Иванов (МАРГАРИДИ), Георги Гърланов (МИТЬО), Ивайло Цачев (ГЕОРГИ), Цветомил Йорданов (ПЕНЧО), Георги Тодоров (РАЙЧО), Силвия Шекилова (СЕЛЯНКА).

Оркестър, хор и балет на Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов " Велико Търново.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР