Феновете на лидера в Североизточната Трета лига Добруджа ще посрещнат

...
Феновете на лидера в Североизточната Трета лига Добруджа ще посрещнат
Коментари Харесай

Тъжна жълто-зелена Коледа, феновете на Добруджа питат: Кога ще се спазят обещанията? Кога ще спре разрухата?

Феновете на водача в Североизточната Трета лига Добруджа ще посрещнат със свито сърце тазгодишните Коледни и Новогодишни празници. Въпреки че любимците им завършиха есенния дял в аматьорския шампионат с осем точки преднина на върха пред втория Суворово, тогавашният участник в “А” група се намира в безтегловност и бъдещето наподобява повече от притеснително.

Ако на терена футболистите на Диян Божилов с лекост пожънаха серия от победи, то отвън него “жълто-зелените” натрупат отговорности, спонсори не се намират и изходът от калта наподобява все по-труден. В тази връзка последователите на Добруджа излязоха с публична позиция, в която разказват падението на клуба в последните 10 години, множеството неспазени обещания от страна на кметове и ръководители и неналичието на вероятност на прага на Новата 2018-а година.

“След няколкогодишни кавги сред акционерите в ПФК „ Добруджа “ АД, част от които бе и Община Добрич, се случи разумното. През пролетта на 2007г. ПФК „ Добруджа “ изпада във „ В “ група за пръв път в своята история. Две години преди този момент тимът е отпратен от личния си стадион и се постанова да семейства в к.к. „ Албена “. Отпадането във „ В “ група е причина и за следващия скандал сред Община Добрич и мажоритарния акционер. Величко Найденов предлага да се усили капитала на ПФК „ Добруджа “ АД, с цел да се покрият загубите. Отборът печели безпроблемно първото място във „ В “ група и през 2008 година би трябвало да се върне в „ Б “.

Да, но не. Феновете стартират да събират подписи в поддръжка на това Община Добрич да се заеме по-сериозно с проблема и да направи всичко допустимо да съживи футболът в Добрич. На сесия на Oбщински съвет Добрич от Агитката на Добруджа внасят 3 000 подписа събрани за няколко дни. Община Добрич, в лицето на кмета Детелина Николова и общински съветници от Политическа партия " ГЕРБ " - Младен Матеев, Иван Иванов, Живко Мартинов и Румен Иванов декларират, че приходите, получавани от наемите на апортираните парцели (Кооперативен пазар и др.) в размер на 700 хиляди – 1 млн. лева, са задоволителни и ПФК „ Добруджа “ би трябвало да е в „ А “ група.

Така се стигна до развалянето и след това ликвидирането на ПФК „ Добруджа “ АД и основаването на СОДП „ Добруджа 1919 “. За ръководител на сдружението се избира спонсорът на набор'92 от ДЮШ - Валентин Василев. Добрич още веднъж има своя тим в професионалния футбол от лятото на 2009 година. Първите две години от „ общинското “ ръководство тимът приключва на последно място, само че с помощта на това, че има отказали се тимове, не отпадаме. Неспазването на обещанието за обезпечаване над 700 000 лв. за офанзива на „ А “ група и неналичието на футболен експерт довежда до разумния излаз – през 2012-а година ФК „ Добруджа “ още веднъж е във „ В “ група.

Постепенно обаче финансирането от Общината стартира да понижава, а сумата от 700 000 лева е мираж. През 2013 година тимът се върна за следващ път в “Б” група, само че този път под управлението на Светослав Петров имаме тим, подготвен да нападна „ А група “ макар понижения бюджет. Тандемът Светослав Петров – Светослав Тодоров довежда тима до трето място с равни точки с втория, само че поради два гола по-малко не влизаме в „ А “ група. Предпоследният мач обаче се оказва препъни камък за бъдещето на клуба.

Победата над Калиакра (Каварна), която коства отпадането им, не се харесва на един добрички народен представител и във футболните среди стартира да се приказва, че той ще навреди на ФК „ Добруджа “. Така се и случва. Общината за следващ път понижава финансирането, което към този момент доближава сумата от ЧЕТИРИСТОТИН и няколко хиляди лв.. Сумите не се превеждат напълно регулярно и това довежда до редица кавги в клуба, като последователно напуснаха и Тодоров и Петров. През тези години почитателите непрекъснато търсиха отговори за какво поетите задължения и финансиране не се съблюдават, само че отговор не бе получен. Бюджетът за спорт се намаляваше, като съвсем постоянно това бе за сметка на финансирането на футбола.

През 2015 година, предизборно, актуалният кмет Йордан Йорданов даде обещание тимът да се върне в „ А “ група до две години. Това е една от аргументите футболната общност в града да повярва и да го поддържа. Обещаното не е като завещаното, както споделят старите хора. Следва ново понижение на финансирането и бюджетът на клуба е малко над 300 000 лв.. Сума, незадоволителна за професионален футбол на клуб с ДЮШ с повече от 200 деца. Следват обещания след обещания, промени в УС.

През месец юни 2016-а Общински съвет Добрич, по предложение на кмета Йорданов, гласоподава ФК ‚Добруджа “ да стане общински, за по-голяма бистрота и за привличане на повече спонсори. Начело на клуба застава посоченият от кмета Йорданов Николай Милков. Заедно с неговия бизнес-партньор Николай Златев, който също е поканен в клуба записваме най-слабото си класиране в 98-годишната си история (тук не броим пародийния състав на Р. Георгиев от 2008 година). През лятото на 2017-а клубът освен, че не става общински, само че и кметът Йорданов напуща УС (уж да освободи място на Милен Петков).

Следват нови кметски обещания за спонсори, за увеличение на бюджета, до момента в който не се стигна до декември 2017 година. Кметът внезапно трансферира топката за финансирането към спортната комисия. Така чаканият и афиширан от кмета спонсор мина още веднъж в графата " ОЧАКВАНЕ ". Отборът е преди всичко, само че с огромни задължения…. И този път изходът от калта е все по-труден…..

Ние питаме:

Какво би трябвало да се случи в Добрич, с цел да имаме професионален футбол на високо равнище?
Кога ще стартират да се съблюдават дадените обещания както от настоящето управление на града, по този начин и от предшествениците?
Кога ФК „ Добруджа “ ще спре да бъде изкупителна жертва на междуличностни връзки на хора в ръководството на града и хора в клуба?
Кога ще се обединим в името на футбола, на спорта и на жителите на Добрич?
Кога ще спре разрухата на стадион „ Дружба “?
Кога ще бъде приключен теренът на ст. „ Пионер “? "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР